Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Masa-cameleon. Cum transformă amenajarea casei?

06.09.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Spaţiile tot mai înguste pe care le avem în locuinţele noi, unde dezvoltatorii nu de puţine ori fac rabat de la metri pătraţi, duc la dezvoltarea unor noi nişe, iar cea a meselor pliabile este una dintre ele.

Cu un mobilier modular, adaptabil, locuirea poate deveni mai uşoară, spun unii dintre cei care comercializează astfel de piese.

„Primii care au înţeles rolul funcţional al acestor produse sunt arhitecţii. Ei sunt cei care sunt în prima linie de contact cu clienţii. Experienţele de implementare sunt pozitive. Creşterea anuală a vânzărilor în România este de circa 40%, iar locurile unde se vând cel mai bine în Europa sunt capitalele ţărilor şi marile oraşe“, spune Silviu Popa, administratorul societăţii Tecnoferrari România, care deţine brandul şi site-ul mobiliani.ro.

În majoritatea timpului, la o masă din orice locuinţă, iau loc doar membrii familiei, astfel că orice masă pentru mai multe persoane decât numărul membrilor familiei ocupă inutil spaţiul, este el de părere. Pe lângă spaţiul ocupat de masă, mai sunt şi scaunele şi spaţiul de traversare necesar în jurul ansamblului format din masă şi scaune.

„De obicei, masa ocupă spaţiul central al camerei respective. Amenajările actuale presupun existenţa unei măsuţe în faţa canapelei.“

Cel puţin de câteva ori pe an însă, apare situaţia primirii unor musafiri, al căror număr poate să varieze, iar atunci o masă mai mare devine necesară. Astfel, mesele transformabile, fiind mobile, majoritatea cu roţi la bază, se pot adapta la situaţie.

„Pot avea înălţimea reglabilă în orice punct între minim şi maxim, ceea ce este foarte bine pentru cei cu copii, care o folosesc ca masă de joacă sau de desenat. Este, de asemenea, bună şi ca birou.“

Ca dezavantaje, mesele transformabile au, de regulă, preţul ridicate, datorită mecanismelor şi accesoriilor cu care sunt echipate. În plus, nu întotdeauna se pot potrivi cu restul obiectelor din jur şi necesită şi existenţa unor scaune pliabile sau superpozabile pentru a-şi îndeplini rolul, explică Silviu Popa.