Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. În jurul casei. Cum alegem gardul?

26.04.2022, 18:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Spre deosebire de un proprietar de apartament, cel care deţine o casă la sol are o grijă în plus de care trebuie să se preocupe, iar aceea este gardul care împrejmuieşte locuinţa. Siguranţa şi intimitatea sunt, poate, primele criterii de care trebuie ţinut cont în această situaţie, iar sfaturile unui specialist în domeniu sunt valoroase în luarea unei decizii.

„Când alegem un gard, este important să ne gândim prima oară la partea sa practică, de delimitare a proprietăţii. Trebuie să alegem înălţimea potrivită şi o soluţie care să respecte gradul de securitate necesar, în funcţie de specificul zonei. De exemplu, dacă se doreşte intimitate, se poate alege un gard opac, cum ar fi unul din gabioane umplute cu piatră. Dacă siguranţa este o problemă, se poate alege un gard mai înalt şi solid. Dacă este vorba despre un gard de delimitare între vecini, unde siguranţa la efracţie nu reprezintă o îngrijorare, se poate alege un gard mai scund“, explică Sarchis Dolmanian, marketing coordinator la Decorio, un producător de garduri din judeţul Ilfov.

Gardul este primul lucru care va fi observat la intrarea pe o proprietate şi poate să strice sau să îmbunătăţească prima impresie, în funcţie de cum este ales. Ce mai contează, de exemplu, este ca deschiderea pentru porţi să fie bine calculată, la fel şi o automatizare de calitate pentru a avea un acces confortabil cu maşina în curte. Astfel, poarta pietonală trebuie corect poziţionată în raport cu intrarea în casă.

„Este de asemenea foarte importantă alegerea unui gard cu o protecţie anticoroziune foarte bună. Pe termen lung, aceasta se traduce într-o durată de viaţă mare, fără întreţinere periodică şi în condiţii estetice de excepţie. Gardurile metalice zincate la cald şi acoperite cu PVC şi cele din aluminiu asigură o perioadă lungă de timp fără riscul coroziunii.“

Când vine vorba de model, lucrurile devin mai subiective. În general, gardul de faţadă ar trebui să fie în stilul casei – un gard cu multe ornamente nu se va potrivi cu o casă minimalistă.

„Pentru un look modern, noi sugerăm un gard cu lamele metalice orizontale împreună cu bolţari în tonuri de gri şi alb sau gabioane umplute cu piatră, dar ştim că alegerea culorilor şi a modelelor ţine mai mult de individ şi de gusturile fiecăruia. Iar pentru cei ce doresc mai multă intimitate, deşi modelele de gard complet opace sunt atractive, opinia noastră este că nu poţi da greş cu un gard cu bare verticale în spatele căruia să fie plantat un gard viu, fie din arbuşti, fie din tuia, cum vedem în multe cartiere rezidenţiale de lux din vest, un stil foarte popular în Spania, Franţa, Anglia şi California“, mai spune Sarchis Dolmanian.

Există multe modele de gard metalic ce se mulează pe diferite stiluri, precum cele în stilul gardurilor de fier forjat, dar care nu ruginesc precum fierul forjat şi nu necesită revopsiri, cu multe elemente ornamentale, garduri din lamele orizontale, cu bare verticale sau cele cu bare încadrate într-o structură metalică.

„Alegerea unui gard între vecini este însă diferită, depinzând mult de relaţia cu vecinul şi de bugetul fiecăruia. Un gard din fir metalic – bordurat sau dublu-fir – sau din plasă de gard la rolă sunt opţiuni bune şi economice, ele putând fi opacizate cu bandă PVC de opacizare sau lăsate transparente.“

În cele din urmă, alegerea gardului nu este foarte dificilă, spun specialiştii, doar că trebuie urmărite anumite reguli pentru a avea o împrejmuire care să pună în valoare o casă frumoasă şi bine construită.