Cum să locuiești mai bine?

IRINA RADU este arhitectă şi fondatoarea biroului de design interior iDecorate, pe care l-a deschis în Bucureşti, în 2015. De atunci şi până în prezent, a finalizat împreună cu echipa ei aproximativ 800 de proiecte, atât rezidenţiale, cât şi comerciale şi din HoReCa, în România şi peste hotare.

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Depozitarea hainelor din extrasezon – acasă sau în depozite externe?

21.02.2022, 19:33 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Într-o epocă în care locuinţele noi sunt din ce în ce mai mici, spaţiile de depozitare au devenit aproape un moft. Toate lucrurile adunate ajung, uneori, să nu mai aibă loc în casă, aşa că, în străinătate, s-a dezvoltat mult o nişă care prinde treptat rădăcini şi în România – spaţiile de depozitare externe, unde pot fi păstrate haine din extrasezon sau obiecte vo­luminoase, precum biciclete, schiuri şi multe altele. Este aceasta o soluţie bună?

„Dacă avem în vedere clienţii care locuiesc în apartamente de două, trei sau patru camere, majoritatea optează pentru depozitarea hainelor în apartament, într-o altă cameră. De exemplu, într-un apartament de trei camere unde locuieşte o familie fără copii, cea de-a treia cameră poate găzdui un dressing încăpător pentru aceste haine“, spune arhitecta Irina Radu.

În cazul apartamentelor mai mici, se caută soluţii smart de depozitare a hainelor din extrasezon: depozitare sub pat sau canapea, depozitare închisă pe balcon. Cei care locuiesc la casă beneficiază de spaţiu mai mare, prin urmare vor avea un dressing de­dicat şi chiar mansarde tran­sfor­mate în dressing pentru hainele din extrasezon.

„În cazul imobilelor nou-con­struite, din păcate, locuinţele cu două şi trei camere au suprafeţe foarte mici, de exemplu 65 de metri pătraţi pentru trei camere. În aceste sit­uaţii, căutăm să eficientizăm fiecare spaţiu, deoarece foarte puţini bene­ficiari au spaţii extra de care pot be­neficia, cum sunt boxele. Dez­vol­ta­torii caută să obţină cât mai multe apartamente şi, din păcate, foarte puţini dintre ei alocă atenţie sufi­cientă mobilării sau eficientizării spa­ţiului. Astfel, întâlnim destul de multe situaţii în care mobilările devin foarte dificile.“

Dacă bugetul de care dispun beneficiarii este mai mare, vor alege un apartament cu o suprafaţă mai generoasă, care să le permită să depoziteze hainele pentru ambele sezoane.

„Din ce am observat, la noi în ţară nu există încă obiceiul de a depozita hainele sau obiectele de care nu ai nevoie în storage extern.“



Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ n Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.