Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Decorul din baie: Este lemnul un material potrivit pentru baie sau nu? De ce?

03.05.2022, 16:15 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Lemnul este unul dintre materialele a căror folosire într-un mediu umed ridică de fiecare dată întrebări. Şi chiar dacă mulţi se feresc să-l includă în decorul camerei în care se află cada sau duşul, unii specialişti din dome­niul amenajărilor îi găsesc locul chiar şi în această încăpere a casei.

„Remarcăm o tendinţă în creştere în ceea ce priveşte utilizarea lemnului ca material de bază pentru diverse proiecte de bricolaj, inclusiv pentru uz în băi. Atât timp cât este tratat corespunzător pentru zona în care este uti­lizat şi îngrijit cu regularitate, lemnul îşi va păstra pro­prie­tăţile fără a fi afectat de trecerea timpului“, spune Frédéric Lamy, CEO-ul reţelei de bricolaj Leroy Merlin România.

Lemnul este un material „viu“, care se contractă şi se dilată în funcţie de nivelul de umiditate, un material cu proprietăţi izolatoare, dar şi un material flexibil care poate fi transformat sau sculptat în orice formă, astfel că ideile de amenajare având la bază acest material nu sunt deloc puţine, mai ales că lemnul este asociat cu senzaţia de căldură şi familiaritate.

„Lemnul oferă un sentiment aparte de relaţionare cu natura, de autenticitate, de relaxare şi confort şi, nu în ultimul rând, are o influenţă pozitivă asupra mediului de viaţă şi a stării de spirit. Aici putem observa o tendinţă reală în piaţă pentru căutarea şi achiziţionarea de produse lemnoase certificate FSC (sistem global de certificare a managementului forestier – n. red.), pe de o parte pentru a satisface gusturile decorative din ce în ce mai sofisticate, iar pe de altă parte pentru crearea unui echilibru pozitiv în relaţia cu natura.“

Clasicele plăci de gresie şi de faianţă pot fi lesne înlocuite de pardoseala din PAL impermeabil sau lambriurile din lemn montate pe pereţi, în vreme ce şi mobilierul din acelaşi material îşi poate face loc în amenajarea băii. Chiar şi carcasa căzii poate fi confecţionată din acelaşi material, asta dacă nu se optează mai degrabă pentru un alt material care doar să imite lemnul.

Specialiştii recomandă pentru baie un lemn dur, rezistent, 100% rezistent la apă, tecul fiind un astfel de material indicat. Din ofertele producătorilor şi ale furnizorilor de amenajări, fac parte de asemenea panourile laminate, pe care apa nu le afectează.