Cum să locuiești mai bine?

Laura Breabăn are studii în Drept şi în Design interior şi a lucrat la amenajarea mai multor spaţii comerciale mai nişate, cum ar fi un atelier de creaţie vestimentară, un studio de yoga sau un birou pentru avocaţi, pe lângă proiectele din rezidenţial.

Cum să locuieşti mai bine? Cum se schimbă aspectul unei camere prin pictarea pereţilor?

25.04.2023, 09:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Indiferent că este vorba despre tapet sau despre picturi, proiectarea unor imagini cu anumite tematici pe pereţii unei încăperi a devenit o modalitate tot mai frecventă de decorare a camerelor, putând schimba cu totul aerul unui spaţiu şi putând „teleporta“ locatarii în diverse locuri măcar cu gândul.

„Pictatul unui perete poate fi statement, de tip mural, ca un accent sau capăt de perspectivă în spaţiu. În România se practică mult prea rar pictarea pereţilor – de un artist – în rezidenţiale. Am văzut însă murale în cafenele, baruri, birouri“, spune Laura Breabăn, arhitect de profesie, fondatoarea biroului Duende de Luna.

Pentru amenajări de case, ea spune că a recomandat, spre exemplu, pictarea unui tavan cu un model geometric ca o mandala sau un model alb-negru floral pe zona tavanului-amprentă a holului de la intrare, contururile negre pictate pe tavanul alb dând un aspect curat şi fascinant totodată.

„În balcoane sau terase aş fi curajoasă şi aş apela la un artist care să creeze o operă unică, ce va da o personalitate aparte spaţiului. Într-un living aş propune, în funcţie de concept, o pictură colorată, energizantă. În dormitor aş merge pe un model abstract, liniştitor, poate în nuanţe prăfuite. În camera copiilor putem merge pe modele jucăuşe, diafane, dar aş evita roşu, portocaliu în cantităţi mari, pentru că influenţează starea şi te fac mai agitat.“

În vogă este şi tapetul printat digital după picturi de mână, iar textura lui canvas îl face prietenos la atingere, foarte rezistent şi lavabil. Totuşi, există şi cei conservatori care preferă varul natural, vopseaua organică pe bază de apă, tonurile organice şi texturate.

Ziarul Financiar continuă seria de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“.