Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Casele câştigă teren. Numărul autorizaţiilor de construire pentru case a crescut în 2021 mai accelerat decât al celor pentru blocuri

13.09.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Comparativ cu anii anteriori, când maximul atins fusese de circa 40.000, anul 2021 a fost o confirmare, în statistici, a tranziţiei de la bloc la casă pe care au ales s-o facă numeroşi români, mai ales ca urmare a pandemiei.

Peste 47.000 de autorizaţii de construire pentru case au fost acordate în 2021 la nivelul întregii ţări, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), ceea ce reprezintă o creştere de 23% (8.960) faţă de anul precedent. Comparativ cu anii anteriori, când maximul atins fusese de circa 40.000, anul 2021 a fost o confirmare, în statistici, a tranziţiei de la bloc la casă pe care au ales s-o facă numeroşi români, mai ales ca urmare a pandemiei.

În ceea ce priveşte blocurile, se remarcă şi acolo o creştere de 16% an la an, însă cele 3.735 de avize pentru construire eliberate în 2021 sunt sub nivelul celor 4.636 din 2017, analiza ZF fiind realizată doar pe baza datelor din ultimii cinci ani, aşa cum au fost ele furnizate de reprezentanţii INS, care spun totuşi că nu au date defalcate referitoare la livrările de apartamente şi de case. Numărul de avize pentru case a crescut aşadar mai accelerat decât al celor pentru blocuri – 23% faţă de 16%.

În total, în 2021 primăriile au acordat aproape 51.000 de autorizaţii în vederea ridicării de case şi blocuri, cu 21% mai multe comparativ cu anul precedent.

Schimbarea tendinţelor dinspre preponderenţa blocurilor spre cea a caselor poate fi pusă pe seama dorinţei celor mai mulţi oameni de a avea acces la propria curte şi la spaţiu verde, o nevoie conştientizată mai ales după ce pandemia de COVID-19 a impus un lockdown de două luni. Trendul a început să se vadă încă de la finalul anului 2020, când numărul autorizaţiilor de construire pentru case ajunsese să fie de 13 ori mai mare faţă de numărul celor pentru blocuri.

Tot mai mulţi cumpărători au căutat locuinţe cu un spaţiu exterior mai mare, fie că a fost vorba de terase şi grădini sau balcoane. Concomitent, a crescut şi nevoia pentru o suprafaţă interioară mai mare, spaţiul suplimentar fiind de regulă necesar pentru amenajarea unei zone dedicate desfăşurării activităţii profesionale. Aceste două nevoi au dus la o creştere a cererii pe segmentul de case.

Această schimbare de trend, care se manifestă prin creşterea interesului pentru viaţa la casă, vine după ce în anii anteriori numărul autorizaţiilor eliberate anual pentru construirea blocurilor aproape se triplase, în timp ce avizele pentru case intraseră pe o pantă descendentă.