Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. Aproape jumătate din locuinţele noi, finalizate în 2022, sunt clasificate în mediul rural

03.10.2023, 10:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Numărul de locuinţe noi, terminate anul trecut, clasificate ca fiind amplasate în mediul rural a crescut cu 15% comparativ cu anul precedent, în vreme ce în cazul locuinţelor din mediul urban s-a înregistrat o scădere de peste 5%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică.

Din cele 73.338 de locuinţe date în folosinţă în cursul anului 2022, circa 45% au fost în mediul rural. Practic, după anul 2008, este cel mai mare număr de locuinţe nou-livrate în afara oraşelor.

Această tendinţă este o confirmare în statistici a tendinţei de consolidare a zonelor metropolitane, cele care se dezvoltă în jurul marilor oraşe, unde oamenii aleg să se mute pentru a scăpa de gălăgie şi aglomeraţie.

De altfel, unele dintre localităţile „lipite“ de oraşele mari – precum Giroc (Timişoara), Năvodari (Constanţa), Miroslava (Iaşi) şi Floreşti (Cluj-Napoca) – au reuşit chiar să depăşească, în termeni de livrări, reşedinţele judeţelor din care fac parte, stând astfel mărturie pentru „migraţia“ oamenilor de la haosul urban la tihna periurbană, pe cale să se transforme şi ea tot în haos.

Migrarea în zona rurală este aşadar legată de zona metropolitană aflată în sfera de influenţă a marilor oraşe, şi nu este un fenomen general la nivelul întregului teritoriu, pentru că, în general, satele româneşti care nu se află lângă un pol urban sunt depopulate din cauza îmbătrânirii sau a migraţiei către centrele urbane sau în afara ţării.

Deşi tendinţa exista deja de acum câţiva ani, ea s-a consolidat în perioada pandemiei, în condiţiile în care mulţi dintre cei care aveau locuinţe în oraşe, în Bucureşti cu precădere, au ales să facă achiziţii în localităţi limitrofe, departe de agitaţia, poluarea, zgomotul şi betoanele din mediul urban. Astfel, au redescoperit viaţa la ţară, posibilitatea de a avea curte şi grădină şi acces permanent la aer curat, mai ales că şi opţiunile de a lucra remote, de oriunde altundeva în afară de birou, au devenit mai populare.

Încă din primul an al pandemiei, 2020, dezvoltatorii imobiliari şi consultanţii spuneau că oamenii devin din ce în ce mai interesaţi de achiziţia de case decât de apartamente în blocuri după ce multe firme le-au permis angajaţilor din birouri să lucreze de acasă pe un termen nedefinit.