Cum repornim economia

Criza a redus la tacere fondurile de private equity. Cand isi vor reveni?

Criza a redus la tacere fondurile. Cand isi vor reveni?
07.05.2009, 00:00 19

Fondurile de private equity au fost in asteptare in primul trimestru al anului, preferand sa nu incheie nicio tranzactie pana cand nu se va imbunatati vizibilitatea privind mersul economiei in urmatoarele luni.

Fondurile de private equity sunt fonduri de investitii al caror capital a fost ridicat in mod privat, reprezentand o alternativa pentru companii la clasicele solutii de finantare prin intermediul bancii sau al pietei de capital.
Spre deosebire de solutiile traditionale de finantare, fondurile de private equity nu sprijina doar cu capital o companie, ci se implica in conducerea acesteia in scopul cresterii afacerilor si crearii de valoare, primind in schimb parte din capitalul social.
 
Au cazut la jumatate in 2008
Dupa maximul istoric de 476 de milioane de euro atrase de piata locala de la fondurile de private equity in 2007, anul 2008 a adus o prabusire de aproape 50%, pana la un volum total de 260 milioane de euro, fondurile de private equity fiind printre primele care au semnalizat criza financiara.
Cea mai mare parte a sumei, respectiv 200 de milioane de euro, a fost atrasa de companiile romanesti in prima jumatate a anului.
In 2008, fondurile de private equity au incheiat 38 de investitii pe piata locala, mai putin cu patru fata de anul precedent.
Sectoarele de activitate cel mai bine reprezentate au fost in 2008 serviciile, comunicatiile, comertul cu amanuntul si constructiile.
Din punctul de vedere al stadiului de dezvoltare al societatilor beneficiare si al tipului de investitie, cele mai numeroase proiecte, 13 la numar, cu o valoare totala de 170 de milioane e euro, au fost de tip buyout.
Investitiile de tip buyout exprima contributia proprie a fondurilor (in capitalul social) si exclude imprumuturile bancare (leverage).
Cele mai active fonduri de private equity au fost anul trecut Balkan Accession Fund, Reconstruction Capital 2 alaturi de Oresa Ventures. Suma pe care un fond a fost dispus sa o investeasca intr-o companie nu a mai trecut de 30 milioane de euro anul trecut, spre deosebire de anul 2007 cand fondul Advent International a achizitionat producatorul de medicamente LaborMed in urma unei investitii de peste 100 de milioane de euro.
Anticipand o scadere a cresterii economice si o depreciere a preturilor de achizitie al companiilor, fondurile de private equity au preferat sa stea departe de companiile locale pana cand antreprenorii se vor acomoda cu noii multipli de evaluare si pana cand vor aparea primele indicii ale directiei in care se indreapta economia.
 
Tranzactiile asteapta o vizibilitate mai buna
„Piata de private equity este pe „hold". Nu se poate incheia o tranzactie, pentru ca nu se poate face o proiectie privind evolutia respectivei afaceri in urmatorii ani sau un buget pentru urmatorii cinci ani. Asteptam sa se imbunatateasca vizibilitatea, pentru a putea face proiectii si pentru a putea aborda o discutie in termeni normali despre evaluare", a spus Cornel Marian, directorul executiv al companiei de private equity Oresa Ventures.
Semestrul al doilea al anului si inceputul anului viitor ar putea aduce mai multe tranzactii in piata, in special de tipul „achizitiilor de consolidare" si mai putin extinderi in sectoare noi de activitate.
„Anul acesta, fondurile se vor uita mai mult in sectoarele in care sunt deja active, si vor incerca sa isi consolideze compania din portofoliu prin achizitia unui competitor. De asemenea, vom asista la intrarea pe piata locala a fondurilor care investesc in companii cu probleme, specializate in restructurari si reorganizari", a continuat Marian.
Linistea instalata in piata a permis fondurilor sa se implice tot mai mult in managementul companiilor din portofoliu, incercand sa reduca cat mai mult impactul crizei asupra afacerilor. Parte dintre fonduri au facut schimbari in management (Oresa la producatorul de materiale de constructii Sonriso), parte au investit in companie (Advent in producatorul de farmaceutice LaborMed).
 
Maximul din 2007 va fi repetat „in curand"
Maximul istoric de 476 de milioane de euro atins de investitiile de private equity nu este insa departe de a fi repetat si chiar depasit, spun reprezentantii fondurilor de private equity. Faptul ca fondurile nu duc lipsa de lichiditati, fiind in mare parte constituite inainte de declansarea crizei si avand o durata de viata de zece ani, creeaza premisele unei reveniri in forta atunci cand piata le va permite.
„Cred ca in a doua jumatate a anului se va relansa piata de private equity. Maximul din 2007 va fi atins din nou in curand, pentru ca fondurile nu duc lipsa de lichiditati. De asemenea, acomodarea antreprenorilor romani cu noii multipli de evaluare, sub pragul celor din 2007 sau 2008, cere timp", a spus Cristian Nacu, partener la compania de investitii Enterprise Investors.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO