Cryptobusiness

Elon Musk suspectează că Nick Szabo ar fi Satoshi Nakamoto, creatorul bitcoinului. Cercetătorul a respins în trecut ideea

Elon Musk suspectează că Nick Szabo ar fi Satoshi...

Autor: Alex Ciutacu

30.12.2021, 13:45 6695

Miliardarul Elon Musk a adus în discuţie ideea că cercetătorul expert în criptografie Nick Szabo ar putea fi Satoshi Nakamoto, creatorul bitcoinului, potrivit Business Insider.

„Poţi urmări evoluţia ideilor dinainte de lansarea bitcoin şi să vezi cine a scris despre acele idei”, a declarat Elon Musk într-un podcast cu Lex Friedman, cercetător specializat în inteligenţă artificială, atunci când realizatorul l-a întrebat ce gânduri are despre identitatea lui Nakamoto.

Miliardarul din spatele Tesla a spus că este „evident” că nu ştie concret cine a creat bitcoinul, dar că teoriile lui Szabo par fundamentale pentru punctul zero al industriei criptomonedelor.

„Pare că Nick Szabo este responsabil pentru evoluţia acelor idei mai mult decât oricine altcineva. (...) El spune că nu este Nakamoto, dar nu ştiu ce să cred despre asta. Dar el pare responsabil de evoluţia acelor idei mai mult decât oricine altcineva”.

Bitcoinul a fost propus prima dată în octombrie 2008 de Satoshi Nakamoto, un pseudonim pentru unul sau mai multe persoane care au stat la baza proiectului.

În 2014, o echipă de lingvişti a comparat whitepaper-ul bitcoin cu stilul lui Szabo şi alţi 10 cercetători, iar dovezile i-au îndreptat spre Szabo.

„Numărul de similarităţi lingvistice între scrisul lui Szabo şi whitepaper-ul bitcoin este ieşit din comun. Niciun alt autor pe care l-am comparat nu s-a apropiat atât de mult”.

În 2015, New York Times publica un articol care sugera că Szabo este Satoshi Nakamoto.

Nick Szabo a vorbit public în mod repetat despre istoria bitcoin şi despre tehnologia blockchain, dar a respins constant ideea că el este în spatele bitcoin. Un alt motiv pentru care se face uşor legătura între el şi Satoshi Nakamoto este legat de proiectul cunoscut drept „bit gold”, la care Szabo lucra în 1998, şi care implica tot principii criptografice.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO