Cryptobusiness

Banca centrală a Rusiei vrea ca minarea şi tranzacţionarea de criptomonede să fie interzise. Rusia este a treia ţară din lume la activitatea de minare

Foto: Elvira Nabiullina, guvernatoarea băncii centrale din Rusia / Sursa: Profimedia

Foto: Elvira Nabiullina, guvernatoarea băncii centrale din Rusia / Sursa: Profimedia

Autor: Alex Ciutacu

21.01.2022, 12:15 354

Banca centrală a Rusiei a propus o interdicţie totală asupra activităţii de minare de criptomonede, susţinând că prezintă un pericol atât la adresa mediului, cât şi la adresa sistemului financiar al ţării ţară, în contextul în care Rusia este una dintre ţările cele mai active în această activitate la nivel global, potrivit Bloomberg.

Spaţiul crypto se aseamănă cu o schemă piramidală şi subminează suveranitatea politicilor monetare, a notat banca centrală într-un raport emis joi. Totodată, banca centrală critică activitatea de minare, susţinând că afectează agenda de mediu a Rusiei şi pune în pericol alimentarea cu energie a ţării.

„Potenţialele riscuri aduse de criptomonede la adresa stabilităţii financiare sunt mult mai mari pentru pieţele emergente, inclusiv pentru Rusia”, scrie banca centrală.

Rusia interzice deja utilizarea criptomonedelor ca formă de plată, iar în decembrie a interzis fondurilor mutuale să investească în această categorie de active.

În cadrul raportului, banca centrală estimează că ruşii au obţin câştiguri de circa 5 miliarde de dolari pe an din tranzacţionarea de criptomonede.

Rusia a devenit anul trecut a treia cea mai mare putere din lume la minarea de criptomonede, după SUA şi Kazahstan, conform unui raport al Cambridge University. Cele mai mari facilităţi de minare sunt în nordul ţării şi în Siberia, unde temperaturile sunt scăzute şi energia este ieftină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO