Cryptobusiness

Avertismentul FMI: Apar noi riscuri. Evoluţia pieţei criptomonedelor se sincronizează din ce în ce mai mult cu evoluţia burselor

Avertismentul FMI: Apar noi riscuri. Evoluţia pieţei...

Autor: Alex Ciutacu

12.01.2022, 14:59 670

Criptomonedele nu mai sunt o clasă obscură de active, care atrage un număr redus de utilizatori, ci s-au maturizat într-o parte integrantă a revoluţiei activelor digitale, în contextul în care evoluţia pieţei începe să se sincronizeze cu evoluţia burselor, ceea ce naşte temeri cu privire la potenţialul de a deveni o ameninţare la adresa stabilităţii financiare, potrivit concluziilor experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Articolul de blog care însoţeşte studiul susţine că există noi riscuri care se nasc din interconectivitatea activelor digitale cu pieţele financiare. Trebuie menţionat că acest articol este semnat de Tobias Adrian, directorul departamentului Monetary and Capital Markets al FMI, de economista Tara Iyer, precum şi de Mahvash Qureshi, directorul-adjunct al diviziei de cercetare.

Valoarea de piaţă a acestor active a crescut de la 620 de miliarde de dolari în 2017 la aproape 3.000 de miliarde de dolari în noiembrie 2021, într-o evoluţie alimentată de popularitatea lor atât în rândul investitorilor de retail, cât şi în rândul celor instituţionali, în ciuda volatilităţii ridicate. Săptămâna aceasta, capitalizarea totală a pieţei a scăzut până la circa 2.000 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă în continuare o creştere foarte mare faţă de 2017, notează articolul de blog.

Acesta susţine că în contextul adopţiei ridicate se poate observa o creştere a gradului de corelare dintre active crypto şi deţineri tradiţionale precum acţiunile bursiere.

Din această cauză, FMI susţine că presupusul avantaj obţinut din diversificarea portofoliului investitorilor se diminuează, în timp ce riscul de contagiune dinspre piaţa criptomonedelor înspre pieţele financiare se amplifică.

Înainte de pandemie, activele crypto precum bitcoin şi ether nu au fost neapărat corelate cu marii indici bursieri. Erau considerate o opţiune pentru investitorii care doreau să îşi diversifice riscul şi să nu depindă de evoluţia celorlalte clase de active.

Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat odată cu răspunsul puternic al băncilor centrale în faţa crizei de la începutul anului 2020. Atât preţurile din piaţa crypto cât şi preţurile acţiunilor americane au făcut salturi pe fondul unor bani ieftini şi a unui apetit de risc în creştere din partea investitorilor.

Spre exemplu, evoluţia bitcoin nu a fost sincronizată neapărat cu indicele S&P 500 în perioada 2017-2019. Coeficientul de corelare al evoluţiilor zilnice era de 0,01 puncte, însă a crescut la 0,36 puncte în perioada 2020-2021, pe măsură ce aceste active au început să se sincronizeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO