Constructii & Imobiliare

ZF Investiţi în România! Geo Mărgescu, Forte Partners: Un dezvoltator trebuie să deschidă noi zone dintr-un oraş şi să le crească. Din punct de vedere urbanistic un proiect mixt este mai bun decât unul doar de birouri

Un proiect ZF şi CEC Bank

Autor: Bogdan Alecu

12.11.2021, 00:07 1241

Geo Mărgescu, CEO şi cofon­dator al Forte Partners spune că un dezvoltator imobiliar cum este cel care construieşte clădiri de birouri trebuie să investească în noi zone tocmai pentru a le introduce în circuitul economic.

Drept exemplu este proiectul U Center de la Tineretului sau anterior, The Bridge de la Orhideea, ambele dezvoltate de Forte Partners, sau Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint.  „Rolul dezvoltatorului este să deschidă o zonă şi să o crească, cum am făcut la Orhideea şi la Tineretului. Şi faza a doua la U Center a demarat fără un chiriaş-ancoră, cum s-a întâmplat şi în prima fază. Tineretului alături de Timpuri Noi reprezintă un nou hub de birouri. Este o zonă tot mai căutată de chiriaşi deoarece este mai aproape de cartierele-dormitor, unde locuiesc 80% dintre angajaţi. Continuăm cu proiectul U Center de la Tineretului. Prima fază este gata, este închiriată integral şi am demarat construcţia celei de-a doua faze. Chiriaşul principal este Endava în prima fază, Up România şi urmează să anunţăm noi chiriaşi acolo“, a spus Geo Mărgescu.

La U Center dezvoltatorul a demarat cea de-a doua fază a proiectului, iar când aceasta se va apropia de finalizare va urma a treia, pe terenul cumpărat de la Adesgo.

„În faza a treia vom avea un proiect mixt, cu office, rezidenţial şi o zonă comercială mai mare cu un total de 14.000 mp în cele trei proiecte de la U Center. Vedem un interes tot mai mare din partea chiriaşilor pentru astfel de zone comerciale la parterul clădirilor. Printre primele întrebări sunt legate de facilităţile de la parter. Vom avea 114.000 mp de birouri, servicii, comercial şi rezidenţial. În faza a treia vom avea 50/50 între rezidenţial şi birouri, circa 20.000 mp de birouri şi 250 de aparta­mente“, a spus Geo Mărgescu.

El a subliniat că faza a treia va include şi apartamente în con­textul în care există cerere pentru acestea. „Noi suntem dezvoltator de birouri şi vrem să continuăm cu această strategie. Alegerea natu­rală era să facem numai birouri, însă a existat o cerere foarte mare din partea chiriaşilor şi a locuito­rilor din zonă, iar din punct de vedere urbanistic un proiect mixt este mai bun decât unul doar de birouri.“

„Este bine să vii pe piaţă cu un pachet, cu o ofertă integrată pentru chiriaşi. Pentru aceştia pe primul loc este flexibilitatea, chiriaşii vor ca spaţiile lor să fie cât mai flexibile, cât mai largi, cu terase, pentru a oferi la rândul lor un serviciu, angajaţii lor să fie atraşi la birou prin aceste servicii“, a spus Geo Mărgescu.

Următorul proiect ce urmează a fi finalizat de Forte este "Sector 0" din proximitatea Căii Victoriei, proiect compus din clădirea Millo Offices şi Tandem, închiriată integral de Telekom.

Millo Offices este o clădire de birouri cu nouă etaje, a cărei construcţie a început în 2019 şi care a fost inaugurată în luna iulie 2021.

„Proiectul sector 0 este aproape finalizat. Clădirea Millo Offices este finalizată şi ocupată de chiriaşi iar Tandem, cea de-a doua clădire este aproape gata, am realizat recepţia şi urmează să o livrăm chiriaşului principal în decembrie, celor de la Telekom. După trei ani proiectul este aproape gata. Matei Millo are în derulare un contract, urmează a fi semnat cu un chiriaş important pentru un centru de cercetare şi excelenţă. şi partea de birouri va fi închiriată integral. Clădirea are câţiva chiriaşi acum, printre cre cei de la Inulta, Grohe, cabinetul de avocatură al Dragne&Asociaţii, iar cu noul chiriaş vom închiria integral. La Tandem avem un contract semnat acum trei ani cu cei de la Telekom iar în cel mult o lună se vor muta“, a spus Geo Mărgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO