Constructii & Imobiliare

Volumul construcţiilor a crescut în primele 11 luni din 2020 cu 16,7%, după majorarea cu 50% a reparaţiilor capitale şi cu 30% a lucrărilor de întreţinere. În noiembrie, ritmul s-a temperat la 7,8%, cea mai slabă evoluţie din ianuarie 2019

Volumul construcţiilor a crescut în primele 11 luni din...

Autor: Roxana Rosu

15.01.2021, 12:01 203

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele 11 luni din 2020 cu 16,7%, pe fondul majorării cu 50% a reparaţiilor capitale, cu 30% a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente şi cu 8,4% a construcţiilor noi, arată datele INS.

Pe obiecte de construcţii, au fost înregistrate creşteri la clădirile rezidenţiale (+18,8%), lucrările de construcţii inginereşti (+18,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+12,9%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea sectorului de construcţii în perioada ianuarie-noimebrie 2020 a fost de  19,3%.

În luna noiembrie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 3,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,8%. 

”Statisticile indică deteriorarea climatului din sfera acestui sector intensiv în capital şi forţă de muncă în penultima lună a anului pandemic,  evoluţie influenţată de intensificarea crizei sanitare înainte de lansarea soluţiilor medicale şi startului campaniei de vaccinare. Astfel, conform INS sectorul construcţiilor s-a ajustat cu un ritm lunar de 4.8% în noiembrie, după creşterea înregistrată pe parcursul a patru luni consecutiv. Lucrările de reparaţii curente, construcţiile noi şi lucrările de reparaţii capitale au consemnat scăderi cu dinamici lună/lună de 2.7%, 6.4%, respectiv 10.2% în noiembrie”, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

De asemenea, ritmul anual al sectorului de construcţii s-a temperat de la 19,2% în octombrie la 7.8% în noiembrie, cea mai slabă evoluţie din ianuarie 2019. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, scăderea a fost de 14,6%. 

Reparaţiile curente, construcţiile noi şi reparaţiile capitale au crescut cu dinamici anuale de 2.4%, 7.5%, respectiv 23.6% în noiembrie, în decelerare de la 5.4%, 22%, respectiv 39.9% în octombrie.

Pe obiecte de construcţii se evidenţiază accelerarea lucrărilor de clădiri rezidenţiale de la 17.4% an/an în octombrie la 21.5% an/an în noiembrie. Pe de altă parte, construcţiile inginereşti au decelerat de la 19.8% an/an în octombrie la 9.6% an/an în noiembrie. Nu în ultimul rând, construcţiile de clădiri nerezidenţiale s-au ajustat cu 1.7% an/an în noiembrie, arată analiza realizată de Andrei Rădulescu.

”Ne aşteptăm ca sectorul de construcţii să prezinte un ritm ridicat de creştere în acest deceniu (peste dinamica PIB-ului), pe fondul persistenţei costurilor reale de finanţare la un nivel redus, potenţialului de dezvoltare a infrastructurii critice şi implementării programelor lansate de Uniunea Europeană după incidenţa pandemiei coronavirus”, spune reprezentantul BT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO