Caută doar în titlu
Constructii & Imobiliare

​Valoarea proprietăţilor care pot fi cumpărate cu TVA de 5% a crescut la 450.000 de lei

Noul Cod Fiscal, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede modificarea plafonului maximal la care se poate aplica TVA de 5% de la 380.000 lei (aproximativ 84.500 de euro) la 450.000 lei (aproximativ 100.000 euro). Astfel, locuinţelor care nu se vor încadra în plafonul de 450.000 lei li se va aplica în contiuare TVA-ul standard, care este însă de la 1 ianuarie 2016 de 20%.

O persoană sau o familie pot beneficia o singură dată în viaţă de facilitatea cumpărării unui imobil cu TVA de 5% în următoarele condiţii: în cazul persoanelor necăsătorite – să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu 5%, în cazul familiilor – soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%, suprafaţa utilă a locuinţei să nu depăşească 120 mp, terenul pe care este construită locuinţa să nu depăşească 250 mp în cazul caselor individuale.

Mărirea plafonului de 450.000 de lei va încuraja achiziţia unor apartamente mai mari, spaţioase, apariţia unor noi proiecte care vor porni la drum cu opţiunea ofertei de apartamente de trei şi patru camere cu TVA de 5%, construcţia unor apartamente în zonele centrale ale oraşelor, şi nu doar în afara inelului central, consideră reprezentanţii Kiwi Finance, cea mai mare companie de brokeraj de pe piaţa locală. 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.