Constructii & Imobiliare

Surpriză de început de an: România ar putea avea totuşi 23 km de autostradă în 2022

Surpriză de început de an: România ar putea avea...

Autor: Bogdan Alecu

26.01.2022, 15:00 1404

Cei 13 km dintre Sibiu şi Boiţa ar putea fi primul tronson de autostradă dat în trafic în 2022, dacă cei de la PORR vor reuşi să termine până în decembrie primul lot pe care lucrează peste 500 de muncitori şi 300 de utilaje. Miza acestui lot o reprezintă ocolirea localităţilor Tălmaciu şi Tălmaciu II unde se formează ambuteiaje din cauza unei treceri de pietoni. Al doilea lot este cel pe noua autostradă de centură a Capitalei, A0, între DN5 şi DN6 construit de turcii de la Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS. La acesta lucrările au început în toamna anului 2020 iar în prezent stadiul lucrărilor se apropie de 40% şi va fi primul lot gata din noua centură.

"Anul acesta avem promisiune pentru lotul din A0 cuprins între DN5 şi DN6, şi mai avem o discuţie cu constructorul lotului 1 din Piteşti-Sibiu, cel dispre Sibiu că ar putea fi dat în trafic în decembrie. În primăvară vom da în trafic lotul doi din drumul expres Craiova-Piteşti. Sunt şanse să dăm şi Lotul 1 cu o mobilizare bună a constructorului. Avem podul de la Brăila, cu drumurile de legătură în decembrie şi la Bucureşti cele patru pasaje de pe Centura actuală - Domneşti în septembrie, Berceni în octombrie, Olteniţei în noiembrie şi pasajul de la Cernica vom vedea în următoarele două luni ce se va întâmpla pe lotul DN2-A2 deoarece acolo există şi probleme de proiectare, există şi probleme de mobilizare, probleme legate de utilităţi", a explicat în cadrul emisiunii ZF Live Irinel Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, spunea la final de 2021 că anul acesta sunt şanse mici să vedem noi tronsoane de autostradă, dar anul 2022 va aduce contracte noi semnate în valoare de 10 mld. euro.

Cei 40 km de drum expres dintre Craiova şi Piteşti, mai exact lotul doi cu UMB antreprenor general reprezintă singurul drum de mare viteză garantat că va fi gata în 2022. Pe lângă acesta sunt două tronsoane de autostradă care ar putea fi gata, alături de primul lot din DX12 Craiova-Piteşti.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO