Constructii & Imobiliare

Standardul WELL Health-Safety, noua vedetă în domeniul certificărilor pentru clădiri. Oana Stamatin, Colliers: Văd această certificare ca pe o investiţie în oameni, deoarece are puterea de a le influenţa sănătatea, starea de bine şi productivitatea

Standardul WELL Health-Safety, noua vedetă în domeniul...

Autor: Cristina Bellu

06.04.2021, 11:55 332

Pandemia de Covid-19 a evidenţiat rolul critic al clădirilor în protejarea sănătăţii, siguranţei şi stării de bine a oamenilor, dezvoltatorii şi proprietarii de proiecte devenind din ce în ce mai preocupaţi de siguranţă şi sustenabilitate, în contextul unui an 2020 atipic, care a schimbat percepţiile şi planurile de viitor.

Astfel, în România, în ultimele şase luni, 14 proiecte s-au înregistrat pentru certificarea WELL Health-Safety Rating, care pune accent pe impactul clădirilor asupra sănătăţii şi stării de bine a ocupanţilor, în timp ce 77 de proiecte noi au obţinut în 2020 certificări BREEAM sau LEED, ridicând numărul de proiecte certificate din perspectiva sănătăţii, siguranţei şi sustenabilităţii la peste 230, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Colliers.

În plus, mulţi dezvoltatori de proiecte au în plan să obţină în viitor certificări pentru sănătate, siguranţă şi ecologie, mai ales având în vedere contextul actual, când mediul de lucru, sustenabilitatea, economia de energie şi digitalizarea au devenit o necesitate în sistemul de lucru hibrid accelerat de pandemie.

„Dezvoltatorii imobiliari acordă mai multă atenţie mediului dezvoltând proiecte durabile, eficiente din punct de vedere al consumului de energie şi apă, pentru care obţin certificări „verzi” care atestă niveluri din ce în ce mai ridicate. În plus, standardul WELL pune accent pe impactul clădirilor asupra sănătăţii şi stării de bine a ocupanţilor”, spune Oana Stamatin, Director Green Certification and Building Surveying la Colliers.

Evaluarea WELL Health-Safety introdusă de International WELL Building Institute (IWBI) ajută proprietarii şi chiriaşii să îşi adapteze clădirile la realitatea post-Covid-19.

„Văd această certificare ca pe o investiţie în oameni, deoarece are puterea de a le influenţa sănătatea, starea de bine şi productivitatea. Mai mult, oferă o asigurare în plus că angajaţii pot reveni în siguranţă la birou. Pentru a menţine certificarea, proiectele trebuie să treacă printr-un proces anual de reînnoire, care ajută la asigurarea îndeplinirii unui standard înalt de sănătate şi siguranţă pe termen lung”, adaugă Oana Stamatin.

Clădirile sustenabile devin tot mai mult o prioritate în toată Europa, în special având în vedere angajamentul liderilor UE de a reduce consumul de energie şi de a atenua schimbările climatice. Ca o cerinţă de reglementare, toate clădirile care vor fi construite pe baza unei autorizaţii obţinute după 31 decembrie 2020 trebuie să respecte standardul nZEB, care presupune un consum de energie aproape zero, cu energie furnizată în mare parte din surse regenerabile. În prezent, construcţia şi funcţionarea clădirilor generează 40% din toate emisiile de dioxid de carbon (CO2) legate de sistemul energetic, depăşind transportul sau industria.

Aşa cum era de aşteptat, şi piaţa imobiliară din România, care a evoluat foarte mult în ultimii ani, urmează tendinţa clădirilor „verzi” de birouri, spun specialiştii Colliers.

În perioada 2020 şi începutul anului 2021, o parte dintre dezvoltatori au primit cu interes noutăţile în materie de certificări pentru o siguranţă sporită la locul de muncă, mai relevante ca niciodată în contextul Covid-19. Datele Colliers arată că proiectele Equilibrium şi Campus 6.2, deţinute de Skanska, au fost certificate cu WELL Health-Safety, cel mai nou standard de evaluare al International WELL Building Institute, care atestă respectarea standardelor de siguranţă ce diminuează riscul transmiterii virusului. De asemenea, portofoliul de birouri Expo Business Park al Portland Trust, care cuprinde 3 clădiri de birouri, a obţinut recent certificarea WELL Health-Safety. Tiriac Imobiliare este primul dezvoltator român care a anunţat că va implementa standardul WELL Health-Safety pentru întregul său portofoliu de clădiri mixte, compus din Stejarii Residential Club 1, clădirea de birouri Tiriac Center, dar şi proiectele aflate în construcţie - clădirea de birouri Tiriac Tower şi Stejarii Residential Club 2.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO