Constructii & Imobiliare

Sebastian Dragomir, Colliers: Rata de neocupare pe piaţa de birouri din Capitală ar putea ajunge anul acesta la 12-13%, faţă de 10,5% în 2019

Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory Colliers International

Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory Colliers International

Autor: Cristina Bellu

09.03.2020, 11:07 163

Valul de livrări înregistrat anul trecut pe piaţa de birouri din Capitală se va reduce anul acesta la 200.000 de metri pătraţi, urmând să revină pe creştere în 2021, când dezvoltatorii estimează aproximativ 500.000 de metri pătraţi, determinând astfel creşterea competiţiei între dezvoltatori, dar şi între aceştia şi proprietarii de clădiri moderne, care au pierdut prin relocări, doar anul trecut, chiriaşi care ocupau 140.000 de metri pătraţi, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

”Chiriaşii vor fi cei care se vor bucura de oportunităţi, pentru că Bucureştiul începe să devină o piaţă a chiriaşilor de clădiri de birouri. Va creşte competiţia pentru atragerea de noi chiriaşi, inclusiv în detrimentul proprietarilor de clădiri mai vechi, unele aflate în poziţii foarte bune, dar care au fost construite de dezvoltatori fără experienţă şi care nu au investit în îmbunătăţiri tehnice. Rata de neocupare ar putea ajunge la 12-13%, în creştere faţă de 10,5% în 2019”, explică Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory Colliers International.

Stocul de spaţii de birouri din Capitală a ajuns anul trecut la aproape 2,7 milioane de metri pătraţi, în creştere cu 12% comparativ cu anul precedent. Alţi 700.000 de metri pătraţi ar putea fi livraţi în următorii doi ani, adică un plus de 25% la stocul actual de birouri, arată datele Colliers.

În perioada ianuarie-decembrie 2019, au fost închiriaţi peste 365.000 de metri pătraţi, în creştere cu aproximativ 12% faţă de anul precedent, ca urmare a expansiunii chiriaşilor existenţi, a intrării de noi chiriaşi pe piaţă sau a relocării anumitor chiriaşi în clădiri moderne de birouri. Totodată, au fost semnate contracte de închiriere pentru alţi 144.000 de metri pătraţi în clădiri care vor fi livrate în 2020 şi în anii următori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO