Constructii & Imobiliare

Romarm vrea să producă mai mult armament şi să ajungă la exporturi de 100 mil. dolari

Tabul, produs de export. Mediafax Foto

Autor: Carol Dan

02.06.2015, 00:07 2816

Producătorul de tehnică militară Romarm Bucureşti, controlat de stat, s-a apucat de retehnolo­gizări secrete cu scopul de a-şi eficientiza şi creşte capacităţile de producţie, bugetându-şi în acest an exporturi de peste 100 mil. dolari, în creştere cu 16% faţă de nivelul de anul trecut.

Romarm, controlat de Ministerul Economiei, are 15 filiale care în acest an vor aloca în total 6,5 mil. euro pentru investiţii.

„Conform proiectului programului de investiţii pe anul 2015 pentru Compania Naţională Romarm SA şi filialele sale, sunt vizate o serie de retehnologizări ale capacităţilor de producţie, dar detalii despre aceste aspecte nu ţin de sfera informaţiilor de interes public“, a răspuns compania unei solicitări a Ziarului Financiar.

Romarm este principalul furnizor al Ministerului Apărării Naţionale de echipamente militare, căruia îi furnizează tancuri şi transportoare blindate, arme de infanterie, muniţie, sisteme de artilerie, rachete şi sisteme de rachete şi explozibili.

Banii necesari acestor investiţii vor fi asiguraţi, „în funcţie de disponibilitate şi de fiecare situaţie în parte“, din fondurile proprii ale companiei de stat, având în vedere că în bugetul de stat pentru anul 2015 nu sunt prevăzute fonduri.

„În ceea ce priveşte sursele atrase, momentan nu pot fi date amănunte. Fiecare propunere de retehnologizare are propriul termen de realizare, obiectivele fiind spo­rirea şi eficientizarea capacităţilor de producţie“, precizează Romarm.

Romarm a încheiat în 2014 contracte de export cu livrare inclusiv în acest an de 262 mil. dolari. Valoarea exporturilor realizate anul  trecut de compania de stat a fost de peste 86 mil. dolari.

Potrivit celor mai recente informaţii disponibile pe site-ul Departamentului pentru Controlul Exporturilor din Ministerul Afacerilor Externe, România a exportat în 2013 armament şi echipament militar de aproape 177 mil. euro în ţări precum Israel, Olanda, SUA. Fabricile de armament şi tehnică militară din România au primit anul trecut un ajutor de la stat reprezentat prin ştergerea datoriilor. Scopul acestei măsuri a fost revigorarea industriei de apărare, după cum spunea Constantin Niţă, un fost ministru al economiei. Tot Niţă spunea anul trecut că doreşte să se schimbe mentalitatea managementului din com­paniile din industria de apărare şi nu va mai accepta ca acestea să meargă pe ineficienţă economică. Potrivit lui Niţă, în fabrica de armament de la Cugir, deţinută de Romarm, existau la nivelul anului trecut utilaje cu o vechime de 50 de ani. Chiar dacă este o companie cu exporturi notabile şi cifre mari, Romarm este o pre­zenţă rară în spaţiul public. Anul trecut însă com­pania a atras atenţia prin acuzaţiile adu­se de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) fostului şef Dan Tache, acuzat de ins­tigare la abuz şi trimis în judecată în luna martie. Atenţia acordată companiei a cres­cut şi mai mult după ce în locul lui Tache a fost numită Floarea Şerban, prima femeie ge­neral din Armata Română (foto dreapta). Şi ea are pro­ble­me cu justiţia, fiind acuzată că în 2013, ală­turi de alţi zece ofiţeri, şi-a cumpărat lo­cuinţa de serviciu pe baza unor declaraţii false.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO