Constructii & Imobiliare

Românii continuă goana după locuinţe. Cum arată piaţa de creditare în prima jumătate a anului şi unde se îndreaptă aceasta

Românii continuă goana după locuinţe. Cum arată...

Autor: Ioana Matei

31.07.2021, 08:42 2273

Valoarea creditelor intermediate de KIWI Finance în primele şase luni ale acestui an este peste 700 de milioane de lei, cu 45% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, numărul contactărilor pe Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă, a crescut cu 30% în primul semestru din 2021 comparativ cu primul semestru al anului 2020, potrivit unui comunicat de presă trimis de Storia.ro şi KIWI Finance.  Cum a evoluat piaţa de creditare în acest an şi care este este volumul creditului mediu în cele mai mari oraşe din România sunt informaţii din ultima analiză KIWI Finance. 

Cum arată valoarea creditului mediu în oraşele cele mai mari din ţară

Numărul total al creditelor ipotecare acordate în România a crescut cu 30% în luna mai faţă de luna ianuarie a acestui an şi cu 49% faţă de luna mai a anului trecut.

„În 2021 a continuat efervescenţa achiziţiilor imobiliare situată pe un trend continuu crescător în ultimii şapte ani. Principalii factori sunt creşterea cererii solvabile, nevoia locativă mare, dobânzile şi costurile creditelor la minime istorice, creşterea veniturilor medii şi creşterea plajei de venituri mari, randamentele interesante şi sustenabile şi interesul crescut de achiziţie al românilor din străinătate. În acelaşi timp, ritmul construcţiilor noi a crescut şi avem anunţate proiecte mari şi foarte mari (sute sau chiar mii de unităţi) care au un factor mare de leverage. Pentru a doua parte a anului urmărim presiunea pe costuri - materiale şi forţă de muncă pe de o parte şi sustenabilitatea cererii care contrabalansează tendinţa de încălzire a pieţei. Avem mai puţine unităţi noi ajunse la finalizare faţă de prima parte a anului, ceea ce va duce cel mai probabil la o creştere a cererii pe piaţa secundară,” a declarat Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO