Constructii & Imobiliare

România intră în liga mare a jucătorilor din imobiliare din regiune, după Polonia şi Cehia: Piaţa locală de investiţii imobiliare s-a apropiat de 900 mil. euro în 2020, aproape 8,5% din volumul total tranzacţionat la nivelul pieţei est-europene

Laurenţiu Lazăr, Managing Partner la Colliers România

Laurenţiu Lazăr, Managing Partner la Colliers România

Autor: Cristina Bellu

10.02.2021, 11:26 765

Piaţa de investiţii imobiliare din România a fost estimată la aproape 900 milioane de euro anul trecut, ceea ce reprezintă aproximativ 8,5% din volumul total de investiţii de 10,4 miliarde de euro înregistrat de cele mai mari şase ţări din Europa de Est. Practic, în ciuda contextului pandemic, România aproape şi-a dublat ponderea în totalul investiţiilor din regiune, faţă de cota de 4,7% din anul precedent, ajungând în liga mare a jucătorilor din imobiliare din regiune, după Polonia şi Republica Cehă, dar înaintea Ungariei, Slovaciei şi Bulgariei, arată un raport al Colliers.

“2020 a confirmat că România are potenţialul de a obţine performanţe peste aşteptări la nivel regional. Într-un an serios afectat de pandemie, în care Polonia, Republica Cehă şi Ungaria au înregistrat scăderi în volumele de investiţii, România, Slovacia şi Bulgaria au înregistrat tendinţe pozitive. În ansamblu, volumele din 2020 au scăzut cu 24% faţă de 2019, anul fiind încheiat cu un volum total de investiţii de aproximativ 10,4 miliarde de euro”, spun reprezentanţii Colliers..

Raportul Colliers menţionează că Polonia a rămas lider în regiune pe piaţa de investiţii, cu o pondere de circa 51% din totalul celor mai mari 6 ţări din Europa de Est, şi o valoare totală a tranzacţiilor de investiţii în valoare de 5,2 miliarde de euro, urmată de Republica Cehă cu o pondere de 26%, pe fondul vânzării unui portofoliu rezidenţial semnificativ. România completează topul cu o cotă de piaţă de 8,5% şi un volum de aproape 900 de milioane de euro, în creştere cu aproximativ 40% faţă de 2019.

„O caracteristică a regiunii în ansamblu - inclusiv a României - este faptul că, cel puţin până acum, nu am văzut o schimbare semnificativă către vânzări de active aflate într-o situaţie dificilă, pentru că majoritatea proprietarilor au fie planuri pe termen lung, fie aşteaptă ca lucrurile să se stabilizeze. Acesta este o schimbare faţă de recesiunea din 2009-2010 şi ar putea sugera că revenirea ulterioară de acum ar putea fi mult mai rapidă decât a fost după acea criză”, explică Laurenţiu Lazăr, Managing Partner la Colliers România.

Tranzacţia finalizată de NEPI Rockcastle, consiliată de Colliers, care implică vânzarea a patru proiecte de birouri către AFI Europe, a reprezentat aproape o treime din piaţa investiţiilor locale în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO