Constructii & Imobiliare

PwC: Investiţiile imobiliare din Europa ar putea reveni pe creştere în a doua jumătate a anului, mai ales pe logistică şi rezidenţial.” Birourile sunt încă un subiect sensibil, fiind segmentul cel mai afectat de criza sanitară”

PwC: Investiţiile imobiliare din Europa ar putea reveni...

Autor: Roxana Rosu

25.05.2021, 10:42 209

Companiile imobiliare din Europa se aşteaptă la o creştere a investiţiilor pe piaţa imobiliară în a doua jumătate a acestui an, după scăderea din 2020, dinamica acestora depinzând însă de campaniile de vaccinare a populaţiei şi de măsurile adoptate de guverne ca răspuns la criza pandemică, potrivit unui raport realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land.

În 2020, volumul tranzacţiilor imobiliare din Europa a scăzut cu 27%, la 254 miliarde de euro, logistica şi sectorul rezidenţial fiind vedetele anului trecut. De altfel, potrivit datelor Real Capital Analytics (RCA), este pentru prima dată când investiţiile în apartamente şi logistică au fost mari decât sumele alocate pentru clădirile de birouri. Astfel, sectorul rezidenţial şi cel logistic au ajuns la un nivel record de 37% din întreaga activitate de tranzacţii din Europa în 2020.

”Pandemia COVID-19 a accelerat unele tendinţe care se manifestau deja pe piaţa imobiliară europeană, inclusiv în România, cum sunt investiţiile în logistică şi locuinţe. Iar această tendinţă va continua. Spre exemplu, locuinţele mai accesibile sau de închiriat satisfac o nevoie de bază în societate, dar reprezintă şi o investiţie defensivă, prudentă, într-un moment de incertitudine economică. Birourile sunt încă un subiect sensibil, fiind segmentul cel mai afectat de criza sanitară. Totuşi efectele mai grave asupra acestui segment au fost limitate de politicile de relaxare cantitativă ale statelor, prin care valorile şi chiriile s-au menţinut remarcabil de bine”, a declarat Francesca Postolache, Partener PwC România.

Pieţele care au reuşit să treacă cel mai bine peste anul 2020 au fost cele care s-au bazat pe capitalul intern. Anul trecut, Germania şi-a păstrat poziţia de cea mai atractivă piaţă europeană pentru investiţii imobiliare. La polul opus cele mai afectate pieţe au fost cele din Spania şi Portugalia deoarece au depins foarte mult de investitorii străini, în special din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO