Constructii & Imobiliare

Primăria Sector 1 a dat certificat de urbanism pentru moschee, pentru construcţie fiind nevoie de PUZ

Primăria Sector 1 a dat certificat de urbanism pentru...

Autor: Alina Mihai

14.04.2016, 13:10 497

"Certificatul de urbanism este un act de informare obligatoriu care nu dă beneficiarului dreptul de construire, fiind doar o etapă legală, premergătoare eliberării autorizaţiei de construire", meţionează Primăria Sectorului 1, într-un comunicat de presă. Potrivit art. 29 alin.1 din Legea nr. 350/2001 cu completările şi modificările ulterioare “Certificatul de urbanism este actul de informare cu caracter obligatoriu prin care autoritatea administraţiei publice judeţene sau locale face cunoscute regimul juridic, economic şi tehnic al imobilelor şi condiţiile necesare în vederea realizării unor investiţii, tranzacţii imobiliare ori a altor operaţiuni imobiliare, potrivit legii.”

Potrivit Primăriei Sectorului 1, obţinerea unui PUZ este însă obligatorie înainte de autorizare. Având în vedere că amplasamentul pe care urmează să fie construită moscheea este situat în zona CB5 –zonă situată în afara perimetrului central, "care grupează funcţiuni complexe de infrastructură municipală şi supramunicipală – pentru autorizarea construcţiei este necesară obţinerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care intră în competenţa exclusivă a Primăriei Municipiului Bucureşti".

Prin certificatul de urbanism, Primăria Sectorului 1 i-a comunicat Muftiatului Cultului Musulman din România că următoarea etapă este obţinerea avizului de oportunitate al arhitectului şef al Primăriei Capitalei, în scopul întocmirii Planului Urbanistic Zonal şi aprobării sale de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Primăria Capitalei este obligată apoi să pună în dezbatere PUZ-ul. "Numai după ce Municipalitatea va delibera şi aproba Planul Urbanistic Zonal, beneficiarul construcţiei va putea solicita Primăriei Sectorului 1 eliberarea unei autorizaţii de construire", afirmă Primăria de sector.

Muftiatul Cultului Musulman din România a depus, în data de 26 ianuarie 2016, la Primăria Sectorului 1, documentaţia pentru eliberarea unui certificat de urbanism, etapa premergătoare obţinerii autorizaţiei de construire.

Întrucât documentaţia depusă a fost incompletă, Primăria Sectorului 1 a transmis petentului o adresă de completare, prin care i s-a cerut "precizarea scopului pentru care solicită eliberarea certificatului de urbanism, precum şi prezentarea planurilor anexă, aşa cum prevede legislaţia în vigoare". "La rândul lor, reprezentanţii cultului musulman au revenit cu o completare la documentaţia de urbanism, în care au prezentat documentele solicitate", precizează Primăria de sector.

"În aceste condiţii, Primăria Sectorului 1 avea obligaţia legală de a elibera certificatul de urbanism solicitat de beneficiarul construcţiei", se arată în comunicat.

În cadrul unei vizite oficiale pe care a făcut-o în martie în Turcia, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că ridicarea unei moschei este exclusiv de competenţa autorităţilor publice locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO