Constructii & Imobiliare

Piaţa imobiliară pentru spaţii de birouri din Iaşi dispune în prezent de 120 de clădiri, dintre care aproape 120.000 de metri pătraţi pentru clasa A şi A+. Iulian Ursache, Uil Casa Imobiliare: ”Multe dintre companiile cu care am lucrat, mai ales multinaţionale, preferă în continuare clădiri de tip open space, cu mici compartimentări”

Piaţa imobiliară pentru spaţii de birouri din Iaşi...
26.06.2020, 19:20 655

Piaţa imobiliară pentru spaţii de birouri din Iaşi dispune în prezent de 120 de clădiri, dintre care aproape 120.000 de metri pătraţi pentru clasa A şi A+, adică circa 40% din totalul stocului de spaţii de birouri din oraş, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Uil Casa Imobiliare. 

Piaţa imobiliară din Iaşi este una din cele mai dinamice şi active, după Bucureşti şi Cluj Napoca. În ultimul deceniu, această piaţă a cunoscut o ascensiune puternică pe măsură ce a devenit un punct de interes pentru companii multinaţionale, în special cele din industria IT şi outsourcing. Totodată, capitala Moldovei a atras numeroşi investitori şi antreprenori străini.

„Din perspectiva noilor dezvoltatori de birouri, jucătorii din acest segment se vor concentra să livreze majoritar clădiri de clasă A şi A+. Astfel, îşi vor propune să satisfacă cerinţe tot mai exigente din partea clienţilor, în special când vine vorba de design şi funcţionalităţi. Multe dintre companiile cu care am lucrat, mai ales multinaţionale, preferă în continuare clădiri de tip open space, cu mici compartimentări, în funcţie de nevoile fiecăruia. Este însă evident că sunt multe detalii şi particularităţi de care trebuie să ţină cont o companie care optează pentru un sediu nou, de la identitatea şi valorile acesteia, la variante precum lumina naturală, soluţii de mobilier şi fit out, culorile spaţiului, abordarea open-space sau birouri individuale”, a explicat Iulian Ursache, Sales and Leasing Consultant, Uil Casa Imobiliare.

În ceea ce priveşte noua generaţie de clădiri de birouri clasa A şi A+, acestea sunt dotate cu cele mai avansate echipamente şi tehnologii. Câteva elemente care le caracterizează sunt lifturile moderne şi rapide, pereţii cortină şi folosirea pietrei naturale în construcţie. Totodată, sunt folosite sisteme avansate de încălzire şi ventilaţie, cele mai noi sisteme antiincendiu, generatoare electrice şi sisteme complexe de securitate pe bază de cartelă magnetic, sistem de pază permanentă şi recepţie, BMS, iar recent poate fi cerută şi certificarea Clădiri Verzi cu impact redus asupra mediului.

Regulile de ocupare, impuse de multinaţionalele din industria IT, prevăd alocarea unui spaţiu de circa 10 mp la fiecare angajat care lucrează într-o clădire clasa A şi A+, şi o medie de 7 mp la fiecare angajat din industria outsourcing, care lucrează în clădiri de clasa B şi C, sau care lucrează în activităţi de back office.

Investiţia în amenajarea unui spaţiu de birouri este diferită de la o companie la alta, în funcţie de dimensiunea lucrării şi poate ajunge până la câteva milioane de euro. Recent, o companie din industria outsourcing a investit 1,5 milioane euro în amenajarea unui spaţiu unde lucrează 600 de angajaţi.

Dinamica domeniului e însă afectată de criza medicală. Uil Casa Imobiliare avea, la începutul anului, cerere pentru aproximativ 10.000 mp de la 5 companii diferite pentru relocarea spaţiilor de birouri. Actualul context a dus însă la decizia a trei dintre aceste companii să amâne relocarea. Dar pentru celelalte două a fost finalizată tranzacţia. Momentan, sectorul imobiliar de office este pe hold. În funcţie de evoluţia situaţiei medicale, Uil Casa Imobiliare estimează o revenire în septembrie, după sezonul estival.

Prioritar, companiile din industria IT şi outsourcing pun accent deosebit pe amplasamentul clădirilor de birouri. Zona ultracentrală, aproape de Palas, dar şi apropierea de instituţii private sau ale statului şi mijloacele de transport disponibile influenţează decizia companiilor.

De cealaltă parte, piaţa imobiliară rezidenţială simte o scădere a numărului de tranzacţii cu procente cuprinse între 35 - 45%, chiar dacă dezvoltatorii au continuat să lucreze şi în pandemie. Preţurile nu au suportat schimbări majore, ci mai degrabă o corecţie în anumite cazuri.

Oportunitatea pentru companii şi antreprenori poate fi în domeniul închirierii spaţiilor comerciale centrale. Dacă înainte de criza medicală timpul mediu de aşteptare pentru un spaţiu comercial bun ajungea de la câteva luni până la ani, acum sunt deja disponibile chiar şi pe artere importante, cum ar fi bulevardul Ştefan cel Mare. Astfel, perioada aceasta poate fi una excepţională pentru jucători cu experienţă care au în plan restructurarea afacerii sau dezvoltarea şi pot închiria locaţii bune.

 

Schimbările prin care a trecut piaţa imobiliară din Iaşi

Ultimul deceniu a început cu pregătirile celei mai scumpe investiţii imobiliare din afara capitalei, respectiv ansamblul Palas, care s-a ridicat la o valoare de 265 milioane euro. Cu o suprafaţă construită de 260.000 mp, proiectul mixed-use şi lifestyle a setat o tendinţă în viziunea de dezvoltări urbanistice.

Anul 2010 a fost şi al inaugurării în Iaşi a primei clădiri de birouri clasa A, care a revoluţionat şi setat noile modele de clădiri de birouri premium, cu spaţii mari şi generoase pentru fiecare etaj, flexibilitate şi originalitate în amenajarea fiecărui birou în parte. Mai mult, stocul de clădiri de birouri a crescut de la aproape 30.000 de metri pătraţi în anul 2010 pentru toate tipurile de clădiri, clasa A, B, C la aproape 300.000 de metri pătraţi în prezent.

Anul acesta, piaţa imobiliară pentru spaţii de birouri din Iaşi dispune de 120 de clădiri, cu diferite funcţionalităţi, dintre care aproape 120.000 de metri pătraţi pentru clasa A şi A+, adică circa 40% din totalul stocului de spaţii de birouri din oraş.

În 2020, piaţa imobiliară ieşeană se pregătea pentru investiţii care puteau depăşi cifra de 1 miliard euro, precum extinderea complexului Palas, construirea proiectului Silk Distrikt, un proiect mixed-use pe o suprafaţă de 10 hectare şi cu o suprafaţă construită de peste 300.000 de metri pătraţi, a cărui valoare era estimată la 200 milioane de euro. Un alt proiect imobiliar relevant pentru Iaşi este extinderea Era Mall, dezvoltat de investitorul Prime Capital, dar şi un proiect în zona Nicolina, care ar urma să aibă o suprafaţă totală de 24 hectare şi va fi un complex de birouri şi locuinţe. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO