Constructii & Imobiliare

Pandemia a accelerat cererea şi extinderea de spaţii logistice şi industriale pe plan local: aproape 1 mil. mp tranzacţionati în 2020 şi 650.000 mp de spaţii noi

Andrei Brinzea, Partner, Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Andrei Brinzea, Partner, Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Cristina Bellu

18.02.2021, 13:16 277

Piaţa locală a spaţiilor logistice şi industriale a accelerat expanisunea în 2020 atât prin prisma cererii, care s-a apropiat de pragul de 1 milion de metri pătraţi, cât şi în ceea ce priveşte livrările de noi spaţii, care au atins suprafaţa de 649.000 de metri pătraţi, ambii indicatori atingând noi recorduri, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Spre deosebire de alte segmente ale pieţei imobiliare, sectorul logistic a beneficiat de contextul creat de situaţia globală printr-o creştere semnificativă a nevoii de spaţii de depozitare. Această cerere a fost generată în prinicipal de sectoarele de retail, e-commerce şi FMCG, companiile căutând să îşi maximizeze eficienţa operaţională şi volumul vânzărilor prin scurtarea lanţurilor de aprovizionare şi a timpului de livrare către consumatorii finali. 

Profi, Carrefour, Selgros, IKEA, Brico Depot, XXXLutz, Mobexpert, Decathlon, LPP sau Bebe Tei sunt doar o parte dintre retailerii care au semnat contracte relevante de închiriere în 2020, alături de alţi jucători importanţi din online, precum Notino, Boutique Mall, epantofi.ro, elefant.ro sau mobilier1.ro, arată datele Cushman & Wakefield Echinox.

De altfel, companiile de retail şi e-commerce au închiriat spaţii cu o suprafaţă cumulată de 454.000 de metri pătraţi, având o cotă de piaţă de 46% în volumul tranzacţionat. Alte sectoare active au fost cel al operatorilor logistici (14%), automotive (11%) şi industria farmaceutică (8%).

Capitala a rămas zona cea mai atractivă cu o pondere de 65% în volumul tranzacţionat anul trecut, în timp ce Timişoara şi-a reconfirmat poziţia de cea mai activă piaţă regională, cu aproape 100.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO