Constructii & Imobiliare

Optimism pe piaţa imobiliară: Peste 1 milion de metri pătraţi de proiecte noi industriale, de birouri şi de retail sunt anunţate pentru 2021; dezvoltările industriale ar putea înregistra un nou record

Alexandru David, Head of Research JLL România

Alexandru David, Head of Research JLL România

Autor: Cristina Bellu

25.02.2021, 10:49 6355

Piaţa imobiliară locală ar putea creşte cu peste un milion de metri pătraţi de spaţii moderne industriale, de birouri şi de retail, dacă dezvoltatorii vor finaliza toate proiecte anunţate pentru acest an, notează un raport al companiei de consultanţă imobiliară JLL.

Analiza estimează că livrările anunţate anul acesta vor depăşi suprafaţa finalizată în 2020 care a însumat aproape 890.000 metri pătraţi de spaţii moderne.

„În condiţiile unei crize medicale nemaiîntâlnite în ultimii 100 de ani, 2020 a fost rezonabil de bun pentru piaţa imobiliară din România. Dacă proiectele de birouri şi de retail, care presupun aglomerări mari de oameni, au fost afectate în mod direct de restricţiile din timpul pandemiei şi încă aşteaptă revenirea la normalitate, în schimb segmentul industrial a avut chiar un an record în materie de tranzacţii şi livrări de spaţii”, spune Alexandru David, Head of Research JLL România.

Motorul pieţei de dezvoltare rămâne segmentul logistic şi industrial, unde proiectele care ar urma să fie finalizate la nivel naţional se ridică la peste 670.000 metri pătraţi, respectiv 67% din total. Astfel, stocul de spaţii va depăşi 5,7 milioane de metri pătraţi, de la 5,05 milioane metri pătraţi la finalul anului trecut.

Printre proiectele anunţate se numără extinderi ale parcurilor logistice operate de CTP, cel mai mare dezvoltator şi administrator de parcuri industriale şi logistice din România, dar şi două noi proiecte ale dezvoltatorului belgian WDP şi un proiect dezvoltat de compania Element Development.

„Avem o piaţă mult mai matură acum faţă de criza precedentă şi, putem spune, chiar şi faţă de primăvara trecută. Faptul ca investitorii sunt dispuşi să îşi angajeze resurse importante în livrarea de noi proiecte confirmă încrederea pe care o au în România”, adaugă Alexandru David.

În ceea ce priveşte piaţa de birouri din Bucureşti, dezvoltatorii au anunţat că vor finaliza în acest an proiecte cu o suprafaţă totală de 252.000 mp, faţă de 155.200 mp, suprafaţă livrată în 2020.

Astfel, stocul de clădiri moderne din Bucureşti ar ajunge la 3,2 milioane de metri pătraţi la finalul anului. Aproape 43% din suprafaţa de birouri care ar urma să fie livrată în acest an se află în zona de centru-vest, 16% în centru şi 12% în CBD.

Printre livrările importante aşteptate pentru 2021 se numără J8 Office Park, dezvoltat de Portland Trust în zona Nord-Vest Expoziţiei (45.700 mp), prima fază a One Cotroceni Park, dezvoltat de One United Properties (45.000 mp) şi Sema Offices London & Oslo (34.500 mp), ambele proiecte în Centru-Vest, arată datele JLL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO