Constructii & Imobiliare

Este oficial: După mai multe luni de renegocieri, grupul israelian AFI Europe a cumpărat de la fondul de investiţii NEPI-Rockcastle mai multe clădiri de birouri din Bucureşti (Floreasca Business Park, Aviatorilor 8, etc.) şi din Timişoara într-o tranzacţie de 290 mil. euro

Clădirea Aviatorilor 8 din Bucureşti, de lângă sediul Guvernului

Clădirea Aviatorilor 8 din Bucureşti, de lângă sediul Guvernului

Autor: Bogdan Alecu

09.08.2020, 11:00 19687

Tranzacţia prin care AFI Europe cumpăra de la NEPI-Rockcastle birourile Floreasca Business Park, Lakeview, Aviatorilor 8 din Bucureşti şi City Business Centre din Timişoara contra sumei de 290 mil. euro s-a închis iar cele două părţi au căzut la o înţelegere.

Este pentru a doua oară în ultimii trei ani când o tranzacţie de o asemenea mărime este reluată, după ce iniţial a picat.

Oficial, AFI Europe NV a finalizat un nou acord cu NEPI Rockcastle în urmă cu două zile, în data 5 august 2020, pentru achiziţia a patru proiecte de birouri clasa A în România, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 118.500 metri pătraţi.

Valoarea tranzacţiei se ridică la 290 de milioane de euro, iar preluarea portofoliului este programată să se încheie în următoarele patru luni.

Anterior, în data de 1 aprilie AFI anunţa că înţelegerea prin care plătea 300 mil. euro a picat din cauza pandemiei şi restricţiilor de călătorie, însă ulterior discuţiile au fost reluate.

„AFI Europe Romania rămâne angajată în a-şi dezvolta portofoliul puternic pe piaţa locală. Achiziţia se încadrează în totalitate în strategia de extindere a operaţiunilor noastre în România, concentrându-ne asupra proprietăţilor cu randament ridicat”, a declarat Doron Klein, CEO AFI Europe Romania & Republica Cehă.

AFI Europe Romania este una dintre cele mai mari companii de pe piaţa imobiliară din România. Compania a dezvoltat şi continuă de dezvolte proiecte de referinţă în sectoarele de retail, birouri şi rezidenţial în Bucureşti, Ploieşti şi Braşov.

După ani în care AFI s-a concentrat în mare parte pe zona comercială, grupul israelian a mizat tot mai puternic pe zona office. În urma acestei tranzacţii şi odată cu finalizarea proiectelor de birouri aflate în curs de dezvoltare AFI Park Braşov şi AFI Tech Park 2,  AFI Europe România va administra un portofoliu de 282.000 mp GLA de birouri, devenind astfel al doilea cel mai mare proprietar de  birouri din România, depăşind Immofinanz şi ajungând pe poziţia secundă după Globalworth.

Portofoliul achiziţionat este format din 4 proiecte de birouri Clasa A, cu un total de 8 clădiri de birouri situate în Bucureşti şi Timişoara, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 118.500 mp – proiectul Floreasca Business Park, situat pe Calea Floreasca 169, Bucureşti, clădirea The Lakeview, situată pe str. Barbu Văcărescu 301-311, Bucureşti, clădirea Aviatorilor 8, situată pe Bd. Aviatorilor 8A, Bucureşti şi Timişoara City Business Center.

Pe segmentul de birouri, AFI Europe România a dezvoltat şi gestionează AFI Park 1-5 şi AFI Tech Park, ambele situate în Bucureşti, şi AFI Park Braşov, în centrul oraşului Braşov, care va fi inaugurat în toamna acestui an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO