Constructii & Imobiliare

NEPI cumpără proiectul de retail Auchan Titan cu 86 de milioane de euro

NEPI  cumpără proiectul de retail Auchan Titan cu 86 de...

Autor: Andreea Neferu

26.08.2015, 19:47 14124

Compania de dezvoltare imobiliară NEPI a cumpărat de la nemţii de la Aberdeen Asset Management proiectul comercial Iris Titan, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 86 de milioane de euro. Aceasta este prima achiziţie pe care NEPI o face în România anul acesta, după ce anii trecuţi a cumpărat mai multe proiecte, printre care şi Promenada Mall.

Proiectul comercial aflat în cartierul bucureştean Titan are o suprafaţă de aproape 45.000 de metri pătraţi şi are ca ancoră magazinul Auchan Titan, considerat a fi cel mai bun al reţelei franceze de pe piaţa locală.

Achiziţia realizată de NEPI vine în contextul în care Alex Morar, noul şef al companiei de dezvoltare imobiliară, declara recent pentru Ziarul Financiar că se va concentra pe achiziţiile de retail în perioada următoare.

În această tranzacţie, Aberdeen Asset Management i-a avut consilieri pe partea de real estate pe cei de la Colliers. 

Iris Titan Shopping Center a fost dezvoltat de compania Avrig 35, controlată de omul de afaceri Alexander Hergan, iar în 2008 fondul de investiţii german Degi  (devenit între timp Aberdeen Asset Management) a anunţat că a cumpărat centrul comercial pentru circa 147 de milioane de euro.  Aceasta a fost a doua cea mai mare tranzacţie de pe piaţa imobiliară locală, fiind depăşită doar cu un million de euro de achiziţia mallului Promenada de către NEPI de la Raiffeisen Evolution, care a avut loc anul trecut.

Preţul pe care NEPI îl plăteşte pentru Iris Titan este cu circa 40% mai mic faţă de preţul cu care Degi a cumpărat proiectul în anul de boom 2008. 

Principalul chiriaş al proiectului Iris Titan este lanţul de hipermarketuri Auchan, care a deschis aici prima unitate de pe piaţa locală în noiembrie 2006, când a fost inaugurată şi o galerie comercială adiacentă. 

Firma Degi Titan, pe care este înregistrat proiectul comercial Iris Titan, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 43,7 milioane de lei, similară cu cea din 2013, în timp ce profitul net s-a ridicat la 1,3 milioane de lei, aproape la jumătate faţă de 2013, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO