Constructii & Imobiliare

Mihai Păduroiu, One United Properties: Există cerere pentru închirierea de spaţii de birouri. Ar trebui ca şi oferta din partea dezvoltatorilor să continue să fie competitivă. Ce se livrează anul acesta va fi închiriat până la T1/2022, iar apoi va urma o perioadă destul de săracă a ofertelor

Birouri şi Rezidenţial '21

Mihai Păduroiu, One United Properties: Există cerere...

Autor: Cristina Bellu

22.09.2021, 13:00 265

Mihai Păduroiu, CEO Office Division în cadrul One United Properties, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de proiecte rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie din Capitală, este optimist în ceea ce priveşte evoluţia pieţei locale de birouri, în contextul în care există cerere din partea companiilor pentru închiriere de spaţii de birouri.

“Mi-ar plăcea să văd un apetit mai mare din partea dezvoltatorilor. Noi avem cinci locaţii pe care lucrăm şi avem vizibilitate foarte mare pe partea cererilor, şi pot spune că acestea există. Ar trebui ca şi oferta să continue să fie competitive. Acum mulţi dintre dezvoltatori au încetinit sau au oprit proiectele. Ce se livrează anul acesta cu siguranţă va fi închiriat până la T1/2022, iar apoi va urma o perioadă destul de săracă a ofertelor”, a spus Mihai Păduroiu prezent în cadrul evenimentului Birouri şi Rezidenţial '21 organizat miercuri de ZF.

Alte declaraţii:

Lucrăm la câteva proiecte noi. Avem apetit pentru şantiere noi. Confirm faza 3 de birouri de la Cotroceni, care urmează să debuteze în 2022, an în care vom vedea o cerere mai mare ca în 2021.

Piaţa de birouri de la începutul pandemeiei a intrat într-o transformare care nu este neaparat negativă. Există o contracţie a cererii ca răspuns la impactul iniţial al crizei sanitare, dar există si multe schimbări pozitive.

Companiile analizează mult mai bine locatia, specificatiile tehnice, calitatea clădirii, lucruri esenţiale pentru readucerea angajaţilor la birou, în condiţii cât mai sigure.

2021 este un an mult mai aşezat faţă de 2020 din punct de vedere al evoluţiei pieţei birourilor. Cererea a crescut substanţial faţă de 2020. Nevoia pentru birouri nu a dispărut. În 2020 multe decizii au fost amânate pentru a pregăti nişte strategii în contextul crizei sanitare, iar începând cu 2021 acestea au început să fie implementate.

Există o schimbare care ţine de profilul de activitate şi de profilul angajaţilor. La finalul lui 2021 vom vedea o cerere care începe să se apropie de nivelul 201-2019, ceea ce înseamnă că lucrurie încep să reintre în noul normal.

Numărul de metri pătraţi per staţie de lucru a crescut substanţial, dar în acelaşi timp, multe companii au un program de lucru hibrid, care inseamna ca traficul si densitatea din birou au scăzut.

La One Cotrceni şi One Floreasca- doua proiecte mixte cu acelaşi concept si facilităţi – localizate în polurile active ale pieţei de birouri din Capitală, există diferenţă în amprenta chiriaşilor. Astfel, in Floreasca componenta de birouri imbraca forma unui turn, care are o suprafata pe etaj de 1.400 mp. Aici avem companii de pharma, de consultanţă şi companii de avocatură, în timp ce profilul chiriaşilor din Cotroceni este deţinut de companiile din tehnologie, logistică şi FMCG. Acolo amprenta medie este de peste 2.500 mp.

Începând cu 2009, piaţa de birouri din Bucureşti a avut fluctuaţii foarte mici la nivelul chiriilor pe fiecare zona. Acest lucru denotă o lipsă de volatilitate, care se traduce prin maturitate la nivelul pieţei. Acesta est un element important pe care îl analizează investitorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO