Constructii & Imobiliare

Liviu Tudor, proprietarul dezvoltatorului de clădiri de birouri Genesis Property: Întoarcerea la birou pune presiune pe protejarea sănătăţii angajaţilor. Companiile trebuie să transforme birourile pentru viitor

Opinie

Liviu Tudor, proprietarul dezvoltatorului de clădiri de...
14.05.2021, 13:29 180

După pandemie, angajaţii vor reveni la birou sau vor lucra în sistemul hibrid despre care tot mai mulţi cred că va fi modelul de lucru al viitorului. Birourile pre-Covid nu sunt însă pregătite în totalitate pentru revenirea în masă la birou şi nici pentru aşteptările pe care oamenii le au de la facilităţile de la birou, fiind obişnuiţi în ultimul an cu multe lucruri pe care le-au avut la îndemână lucrând de acasă. E nevoie de spaţii de lucru sănătoase şi de facilităţi care să-i facă să se simtă ca acasă, ceea ce înseamnă că birourile trebuie să se transforme.

Angajaţii care lucrează deja în sistem hibrid şi cei care se pregătesc să se întoarcă anul acesta la birou îşi pun cu siguranţă problema riscurilor pentru sănătate la birou. Şi, deşi mulţi s-au săturat de casa-birou, casa-grădiniţă/şcoală, casa-sală de fitness sau casa-cinema, pun tot mai mult în balanţă facilităţile pe care le-au avut atât de aproape pe perioada în care au lucrat de acasă şi cu care mulţi deja s-au obişnuit.

Revenirea economiei va lansa iar companiile într-o cursă dură pentru atragerea de talente, aşa că angajatorii trebuie să transforme birourile pentru a crea spaţii în care oamenii vor vrea să lucreze în viitor şi unde vor simţi că sănătatea lor este protejată. Astfel, este foarte posibil să nu mai existe în viitor clădiri de birouri fără diverse facilităţi cum ar fi saloane de masaj sau pentru diverse terapii, grădiniţe sau şcoli private, cabinete medicale. Indoor sau outdoor, ar putea exista şi spaţii pentru fitness, pentru vizionarea de filme sau concerte, biblioteci, pe lângă facilităţile deja considerate obligatorii în prezent, cum sunt cafenelele, restaurantele sau magazinele de proximitate.

În plus, noi tehnologii touchless vor fi tot mai prezente, atât pentru un plus de siguranţă, cât şi pentru confort şi ergonomie mai mari. Iar măsuri pentru limitarea răspândirii virusurilor şi bacteriilor se vor integra tot mai mult în birourile pre-Covid, majoritatea incluse în TheIMMUNE Building Standard™, primul standard global open-source care certifică rezistenţa spaţiilor construite la ameninţări actuale şi viitoare pentru sănătate.

În aceste condiţii în care nu mai contează doar măsurile sanitare, problematica întoarcerii angajaţilor la birou devine mai complicată decât ar putea părea la o primă vedere. Desigur, măsurile de siguranţă sunt absolut necesare pentru recâştigarea încrederii, dar soluţia va trebui să fie mai complexă de atât, mai ales pe termen lung.

Având în vedere că mersul la birou se va întâmpla doar parţial pentru mulţi angajaţi care vor lucra în sistem hibrid, companiile vor dori să-i convingă să prefere să vină la birou şi vor încerca să le ofere ceea ce nu au nici acasă. Raportul de forţe este altul acum, faţă de momentul 2020: înainte de pandemie, lucrul la birou era obligatoriu, dar acum este deja opţional pentru o mare parte dintre angajaţi. Drept urmare, angajatorii trebuie să-i recucerească pe angajaţi, şi asta se poate întâmpla dacă au spaţii de lucru sănătoase şi facilităţi, aşa încât să devină puncte de atracţie.

Practic, angajaţii care s-au obişnuit deja cu confortul casei vor dori să găsească la birou un mediu asemănător din această perspectivă, dar şi cea a facilităţilor şi siguranţei. Ceea ce înseamnă că e de aşteptat să pună presiune pe transformarea spaţiilor de lucru în birourile sănătoase ale viitorului. Mai ales într-un 2021 în care facility managerii estimează că România va avea a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi un 2022 care ar putea aduce activitatea economică la intensitatea din 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO