Constructii & Imobiliare

Liviu Tudor, preşedinte Genesis Property: Despre FinTech şi unicornii din domeniu se vorbeşte deja de câţiva ani buni, declanşatorul fiind criza financiară din 2008. Acum a venit şi momentul PropTech

Liviu Tudor, preşedinte Genesis Property:  Despre...
25.02.2021, 16:40 237

Despre FinTech şi unicornii din domeniu se vorbeşte deja de câţiva ani buni, declanşatorul fiind criza financiară din 2008. Acum a venit şi momentul PropTech

Termenul cunoscut şi ca real estate technology care apare tot mai des în discuţii din 2017 ia în considerare atât schimbarea tehnologică, cât şi de mentalitate a industriei imobiliare şi a clienţilor săi faţă de modul de interacţiune cu spaţiile (clădiri, dar şi oraşe). PropTech se referă la afacerile care folosesc tehnologia pentru a genera o îmbunătăţire considerabilă a modului în care cumpărăm, închiriem, vindem, proiectăm, construim şi gestionăm proprietăţi rezidenţiale şi comerciale.

Deşi, un domeniu relativ ‘tânăr’, conform datelor CB Insights, investiţia globală în afaceri PropTech şi start-up-uri imobiliare atingea 8,9 miliardeUSD, în 2019. Un studiu publicat de Proptech House, în iulie 2019, preciza că sistemul european de PropTech număra vreo 2.899 de afaceri.

PropTech reprezintă doar o parte din transformarea digitală amplă care însoţeşte industria imobiliară, iar momentul 2020 reprezintă borna care a marcat accelerarea vitezei de adopţie a tehnologiilor. Evident, acest trend se va menţine şi consolida în 2021.

Pandemia Covid-19 a impus anumite tendinţe în zona PropTech, iar multe dintre acestea vor deveni permanente. Ne-au atras atenţia următoarele:

Interacţiunea digitală directă, prin furnizarea de servicii „fără atingere” care asigură un mediu sigur şi sănătos automatizând procesele tradiţionale.

Un exemplu este reprezentat de senzorii inteligenţi (prevăzuţi şi de IMMUNE Building Standard™) care monitorizează gradul de ocupare şi curăţenie din clădiri şi folosesc datele colectate pentru a asigura optimizarea spaţiilor şi menţinerea distanţei fizice impuse de pandemie.

Ştim, menţinerea distanţei fizice este o corvoadă, însă această măsură va fi necesară şi în biroul post-Covid. Aplicaţii inteligente, cu capacităţi de detectare termică şi de distanţă, vor alerta oamenii semnalându-le că sunt, fie prea apropiaţi fizic, fie că au intrat în contact cu cineva care are febră.

Spre deosebire de alte forme de monitorizare, aceşti senzori se bazează pe date anonime asigurând confidenţialitatea informaţiilor.

Internetul comportamentului (Internet of Behavior – IoB)

Cât de des ne spălăm pe mâini, purtăm masca de protecţie, etc.? La astfel de întrebări oferă răspunsuri IoB definit de analiştii de la Gartner ca fiind “colectarea şi utilizarea informaţiilor din diferite surse pentru a influenţa comportamentul consumatorilor.”

Privit ca o mină generatoare de profituri, şi nu numai, există, însă, un aspect care îngrijorează şi care a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să afirme că “utilizarea tehnicilor specifice IoB dincolo de scopurile legate de combaterea pandemiei poate duce la încălcarea  drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.”

Este de aşteptat ca în acest an să se adopte prevederi legale stricte cu reguli de respectat, la nivel global, de toate tehnologiile de monitorizare, un fel de GDPR pentru acest segment aflat în expansiune.

Inteligenţa artificială va face ca experienţa de căutare online, de cumpărare şi administrare a locuinţelor să fie mai interesantă şi mai accesibilă.

Potrivit unui sondaj al Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari din S.U.A. (REALTORS), aproape jumătate dintre potenţialii cumpărători de locuinţe caută mai întâi proprietăţile pe internet.

Cumpărătorii de bunuri imobiliare sau chiriaşii preferă o vizită la faţa locului pentru a verifica proprietatea. Pandemia a afectat acest proces, dar neajunsul a fost eliminat de tehnologia care a introdus vizionările virtuale. Produsele PropTech, precum Matterport, care ajută la scanarea şi crearea tururilor virtuale 3D, au fost utilizate pe scară largă.

Amazon a lansat recent Alexa pentru domeniul rezidenţial. Ideea este de a face din Alexa un instrument pentru administrarea proprietăţilor, facilitând modul în care rezidenţii depun cereri de întreţinere, fac rezervări de amenajare sau chiar îşi plătesc chiria prin intermediul acestui asistent virtual.

Instrumente inteligente de programare a şedinţelor în spaţiile de birouri pentru menţinerea densităţii scăzute.

Angajatorii ar putea cere salariaţilor să folosească astfel de planificatoare pentru a rezerva sălile de şedinţe, birourile. Un tablou de bord actualizat în timp real va fi întotdeauna disponibil pentru vizibilitatea intervalelor orare disponibile.

Realitatea virtuală (VR) va fi integrată pe scară largă în cadrul spaţiilor în care trăim şi ne desfăşurăm activitatea.

Există experţi (inclusive Eric Yuan, CEO-ul Zoom) care vorbesc despre fenomenul strângerii virtuale a mâinilor în cadrul platformelor de întâlniri online. Alţii vorbesc despre algoritmi AI care vor prezice ceea ce îşi doreşte locatarul de la spaţiul în care se află chiar înainte de a cere acel lucru.

Unele dintre tendinţele despre care am vorbit pot părea de domeniul SF şi doar timpul ne va arăta cum vor decurge lucrurile. Un lucru este cert: Covid-19 a fost forţa neaşteptată care a accelerat gradul de adopţie şi folosire a tehnologiilor în domeniul imobiliar, iar tendinţa se va amplifica în viitor.

Liviu Tudor, preşedinte Genesis Property, cel mai mare proprietar român de birouri

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO