Constructii & Imobiliare

JLL: Volumul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu 80% în S1

JLL: Volumul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu 80%...

Autor: Cristina Bellu

15.07.2016, 14:34 204

În primele şase luni au fost consemnate atât tranzacţii care au vizat achiziţii de proiecte, cât şi unele care au au avut ca obiect preluarea controlului integral a unor co-proprietari asupa unor proiecte.

Capitala a atras aproape 48% din volumul investiţiilor, urmată de Sibiu cu un procent de 28%.

Volumele au fost echilibrate din punct de vedere al segmentelor de piaţă între retail (45%) şi birouri (38%), în timp ce sectorul industrial a atras 17% din tranzacţii. 8% din volumul tranzacţiilor reprezintă preluarea unei clădiri de birouri de către banca finanţatoare.

Cea mai mare tranzacţie înregistrată în prima jumătate a anului a fost achiziţia Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru 100 milioane de euro, reprezintând cea mai mare tranzacţie cu o singură proprietate realizată în afara Bucureştiului după criză.

O altă tranzacţie importantă este consolidarea poziţiei GTC în complexul City Gate prin achiziţia participaţiei de 40% deţinută de Bluehouse în proiect.

"Previziunile macroeconomice pentru România par pozitive, cu o prognoză privind creştere economică care a fost menţinută la 4,2% chiar şi după rezultatul referendumului din Marea Britanie. Acest lucru ar trebui să facă din România unul dintre performerii din Europa în 2016. Având în vedere disponibilitatea de proiecte de bună calitate (în special birouri) care vor apărea pe piaţă în următoarele 12 luni şi menţinerea unei diferenţe importante între randamentele oferite de România, pe de o parte, şi Polonia sau Cehia, pe de altă parte, investitorii ar trebui să profite de avantajele condiţiilor curente şi să îşi întoarcă atenţia spre România şi spre produse mai bine poziţionate pe piaţă", a spus Andrei Drosu, consultant research department JLL România.

Cei mai activi cumpărători din prima jumătate a anului au fost NEPI (124 milioane de euro) şi GTC (80 milioane de euro), fiecare dintre aceştia realizând câte 2 tranzacţii.

Potrivit JLL, randamentele pe piaţa de birouri sunt de 7,5%, cu doar 0,25 puncte procentuale mai mari decât cele de pe piaţa de retail (7,25%), în timp ce proiecte industriale au randamente de 9%. Randamentele s-au redus cu 0,25-0,5 puncte procentuale în ultimele 12 luni, dar compania nu estimează o nouă scădere pentru a doua parte a anului.

"Brexit-ul ar trebui să aibă un efect redus pe termen scurt şi mediu asupra economiei româneşti atâta timp cât întreaga economie de la nivelul Uniunii Europene nu va suferi alte şocuri neaşteptate. Investitorii care se uită la proprietăţi cu probleme financiare în Romania se vor strădui să le găsească pe cele care pot fi puse pe picioare. Condiţiile de finanţare s-au îmbunătăţit în ultimele 18 luni, iar creşterea apetitului băncilor pentru produse bune, deţinute de dezvoltatori serioşi încurajează acest flux de capital. Pe de altă parte, ar putea trece câteva luni până efectul Brexit-ului să se aşeze şi să se contureze un trend clar", a menţionat Silviana Badea, national director, head of capital markets JLL România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO