Constructii & Imobiliare

JLL: Companiile care deschid noi sedii sau vor să se extindă generează 40% din închirierile de birouri din Bucureşti

JLL: Companiile care deschid noi sedii sau vor să se...

Autor: Andreea Neferu

20.10.2015, 13:30 336

Suprafaţa de spaţii de birouri închiriate în Bucureşti în primele nouă luni ale anului s-a ridicat la 211.000 de metri pătraţi, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară JLL.

Volumul din perioada ianuarie-septembrie a fost compus din 81.000 de metri pătraţi cerere nouă, 68.000 de metri pătraţi relocări din alte clădiri, respectiv 62.500 de metri pătraţi reînnoiri de contracte.

Cererea nouă de 81.000 de metri pătraţi, adică aproape 40% din totalul tranzacţiilor de închiriere, va genera crearea a 8.000-10.000 de noi locuri de muncă în aceste birouri, dacă se ia în calcul o medie de 8-10 metri pătraţi de birouri alocată unui angajat.

Cea mai mare parte a cererii noi a venit din rândul companiilor care activează în sectorul IT, care au deschis anul acesta noi birouri pe o suprafaţă de peste 42.000 de metri pătraţi în Bucureşti.

“Interesul companiilor locale, dar mai ales multinaţionale pentru a deschide noi birouri pentru extinderea spaţiilor existente a revenit pe o traiectorie crescătoare în ultimii 2-3 ani. În ultima perioadă acestea sunt preocupate din nou de extindere în contextul unor indicatori macroeconomici favorabili şi cu perspective încurajatoare”, a spus Marius Şcuta, head of office department and tenant representation în cadrul JLL.

Zonele Dimitrie Pompeiu şi Floreasca-Barbu Văcărescu au atras jumătate din cererea nouă de birouri, adică aproape 40.000 de metri pătraţi. 

“Pentru acest an estimăm că piaţa de închirieri de spaţii de birouri va ajunge la aproximativ 300.000 de metri pătraţi, nivel comparabil cu cel de anul trecut”, a mai spus Şcuta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO