Constructii & Imobiliare

Într-o ţară care domină lumea, din ce în ce mai mulţi americani tineri locuiesc cu părinţii, după ce clasa de mijloc a sărăcit şi nu-şi mai permite să plătească nici chirie şi nici să îşi cumpere un apartament

Într-o ţară care domină lumea, din ce în ce mai...

Autor: Ştefan Stan

28.12.2016, 16:07 1081

Aproape 40% dintre americanii tineri locuiesc împreună cu părinţii, fraţii sau alte rude, cel mai mare procentaj din ultimii 75 de ani, potrivit analiştilor de la Trulia, o firmă de cercetare imobiliară, scrie Wall Street Journal.

În ciuda unei reveniri a economiei şi a celei mai recente creşteri a angajărilor în economie, proporţia persoanelor între 18 şi 34 de ani care locuiesc cu părinţii s-a dublat faţă de 2005. Atunci, înainte de începutul recesiunii, aproximativ unu din trei tineri locuia cu familia.

Trendul este diferit faţă de alte cicluri economice, când după un boom generat de recesiune, numărul americanilor care locuiau cu părinţii scădea în condiţiile în care economia creşrea.

Rezultatul este acum că este mult mai puţină cerere pentru piaţa de locuinţe decât se aştepta de la generaţia millennial, cea mai mare din istoria SUA. Numărul de adulţi sub 5% a crescut cu 5 milioane în ultimul deceniu, dar numărul de gospodării pentru acest grup de vârstă a crescut cu numai 200.000 în aceeaşi perioadă.

Analiştii arată cu degetul chiriile extrem de ridicate în mai multe oraşe şi condiţiile dificile pentru creditele ipotecare, ceea ce face dificil pentru americani să se mute singuri.

”Nu cred că aceste provocări îi vor ţine la infinit pe tinerii americani departe de piaţa imobiliară, dar deocamdată ţine la minime istorice achiziţia de locuinţe în rândul tinerilor, pe o perioadă nedefinită”, a spus Ralph McLaughlin, econimist-şef la Trulia.  

Numărul americanilor tineri care locuiesc cu părinţii a atins maximul record de 40,9% în 1940, la un an după finalizarea Marii Crize, şi a scăzut la un minim record de 24,1% în 1960. De atunci, între 1980 până la jumătatea anilor 2000, a pendulat între 31% şi 33%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO