Constructii & Imobiliare

Genesis Property, companie care administrează peste 150.000 mp de birouri: 43% dintre angajaţii români vor să lucreze în spaţii unde există tehnologii care protejează sănătatea

Pandemia a schimbat percepţia românilor despre biroul lor, astfel că 43% dintre angajaţi consideră că principala caracteristică pe care trebuie să o aibă biroul în care lucrează este să fie un spaţiu sănătos, bazat pe tehnologii şi proceduri menite să protejeze sănătatea, notează un sondaj realizat de Genesis Property în rândul a 1.208 de angajaţi din ţară.

Totodată, 26% cred că biroul lor trebuie să fie verde, acordând astfel tot mai multă importanţă sustenabilităţii, atât prin eficientizarea consumului de resurse şi utilizarea de energie regenerabilă (23%), cât şi prin colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor.

Dacă în ultimii ani sustenabilitatea clădirilor de birouri a  devenit o parte importantă a vieţii pentru tot mai mulţi angajaţi români, în ultimul an şi jumătate sănătatea, atât personală cât şi a spaţiului de lucru, a devenit o parte integrantă esenţială din iniţiativele pentru sustenabilitate.

Astfel, aproape 71% consideră că o clădire este sustenabilă atunci când are un consum foarte eficient al resurselor, dar şi când protejează mediul înconjurător, însă 48% atrag atenţia că o clădire sustenabilă este mai ales una care protejează sănătatea ocupanţilor.

„Sustenabilitatea nu mai este doar un concept, ci a devenit astăzi o necesitate, iar efectele pandemiei şi tendinţele de mediu au accentuat importanţa comportamentelor sănătoase şi sustenabile, atât în business, cât şi în viaţa de zi cu zi. În plus, iniţiativele pentru sustenabilitate nu se mai referă azi doar la protejarea mediului, ci pun tot mai mult accent pe sănătatea oamenilor. O clădire nu mai poate fi considerată, cu adevărat, robustă şi sustenabilă fără a fi asigurate condiţii sănătoase pentru angajaţi şi fără măsuri care să diminueze, în mod real, impactul asupra mediului”, spune Roxana Albu, director general al diviziei de facility management din cadrul Genesis Property.

Potrivit sondajului, aproape jumătate dintre angajaţi cred că schimbarea trebuie să pornească în primul rând de la oameni, prin grija pe care o acordă sănătăţii şi mediului înconjurător şi prin adoptarea unor comportamente sustenabile atât la birou, cât şi acasă. Astfel, 86% sting lumina dacă iluminatul natural este suficient sau atunci când un spaţiu nu este folosit, 65% opresc alimentarea cu energie electrică a echipamentelor dacă nu le utilizează şi tot atâţia au grijă ca ferestrele să fie închise dacă funcţionează sistemul HVAC (aerul condiţionat/răcirea/ încălzirea), pentru a eficientiza consumul resurselor.

În plus, 57% spun că şi-ar dori să se implice în iniţiative de voluntariat pentru mediu, iar aproape 48% în acţiuni care vizează protejarea sănătăţii.

În ceea ce priveşte creşterea sustenabilităţii clădirii de birouri în care lucrează, 36% dintre angajaţi cred că e nevoie de tehnologii de automatizare şi control, pentru o eficienţă maximă a consumului de energie, 25% susţin dezvoltarea economiei circulare, care se bazează pe reciclare şi reutilizare, iar 19% îşi doresc soluţii care aduc natura la interior, precum colţuri de verdeaţă şi cât mai multă lumină naturală. Totodată, peste 55% vor tehnologii care să le dea posibilitatea să stabilească temperatura şi nivelul de lumină din propriul spaţiu de birou, iar peste 45% cred că e important să aibă acces permanent la echipamente de protecţie sanitară.

„Studiul ne arată cât de important este pentru majoritatea angajaţilor să lucreze într-o clădire sănătoasă, iar acest rezultat pune presiune pe proprietari şi angajatori să colaboreze pentru implementarea unor măsuri care să asigure acest deziderat”, spune Ştefan Tudos, vicepreşedinte în cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienţi.

În aprilie 2020, Genesis Property a iniţiat standardul IMMUNE™, un set de măsuri standardizate şi susţinute ştiinţific, conceput şi dezvoltat pentru a evalua şi a certifica sănătatea spaţiului fizic în mediul construit. IMMUNE Building Standard™ se bazează pe o investiţie practică în Healthy by Design System (HbDS), format dintr-o reţea de dispozitive şi tehnologii, echipamente specializate, personal dedicat şi facilităţi noi, care promovează implementarea de reguli operaţionale şi de sănătate în spaţiile interioare ale clădirii unde oamenii interacţionează.

Standardul propune 135 de măsuri coerente prin care orice proprietar de clădiri de birouri sau angajator poate monitoriza şi ajusta starea de sănătate a clădirii la un nivel sustenabil, oferind ocupanţilor o experienţă sănătoasă.

Genesis Property deţine şi administrează peste 150.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri de clasa A, în clădirile Novo Park şi West Gate Business District din Bucureşti, ocupate de chiriaşi precum HP, Accenture, Societe Generale, Citibank, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Yokogawa, Siemens şi Alpha Bank, unde lucrează peste 20.000 de angajaţi. 

Compania este, de asemenea, dezvoltatorul primului campus studenţesc privat din România, West Gate Studios, şi al unităţii de cazare de 4 stele Studio One Accommodation Suites. În total, dezvoltatorul a investit până acum peste 400 de milioane de euro în România.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.