Constructii & Imobiliare

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Adevarata pandemie este în administraţia publică. Nu mai sunt paturi la ATI? Ce-ati păzit 6 luni? Degeaba eşti un contribuabil corect, vom ajunge să ne cumpărăm singuri paturi de ATI sau să ne angajăm proprii medici

Opinie

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Adevarata pandemie...

Autor: Dragoş Dragoteanu

30.10.2020, 11:49 1122
 
 

Mi-e greu sa inteleg in ce tara traiesc. Daca in martie Romania era in situatia Italiei sau Frantei as fi inteles. Atunci nimeni nu se astepta la asa ceva. Ma tem ca Romania nu are scapare si tara noastra e condusa de oameni mult prea incompetenti. Nu e un cuvant jignitor, ci edificator pentru ineficienta conducatorilor patriei.

Luni de zile, toata „floarea” cea vestita din sistemul medical a vorbit de m-am plictisit. Mai au putin si ne pun sa dormim cu masca pe figura ! Tot mapamondul a rasunat de alarme cu al doilea val. Majoritatea romanilor au inteles ca s-ar putea sa fie mult mai rau in toamna/iarna, decat a fost in primavara. Noi, oamenii simpli, am inteles si ne-am conformat. Doar cei responsabili de spitale nu au inteles (mai) nimic.

Alo, Guvernul? Alo, Ministerul Sanatatii ? Cu ce v-ati ocupat voi, atata amar de vreme ? Ati primit salarii, degeaba ! A trecut o jumatate de an in care si oamenii fara scoala au realizat ca o sa fie nasol. Toti am mers pe mana voastra ca sa ce ? Sa va aud acum ca va “ingrijorati” ca nu vor mai fi paturi la ATI. Pai care era treaba voastra prin Guvern si ministerele de resort, neispravitilor ?

Nu exista nicio scuza. De niciun fel. Ati avut miliarde de euro pe mana si niciunul, dar niciunul dintre voi n-a avut o minima viziune. De fapt, nici nu trebuia sa aveti viziune. Erati preveniti! Trebuia doar sa faceti rost/fabricati/importati inca cateva sute de paturi noi de ATI. Nu conta nici macar cu cat le luati! Poporul nu era deranjat nici daca 2,3 sau 10 mafioti din domeniul sanitar ar fi pus niste milioane de euro in buzunarul lor. 

M-am interesat... Cele mai bune paturi, cu ventilatoare, costa in jur de 50.000 euro. O gluma pentru bugetul unei tari de peste 200 miliarde euro anual. Dar, nu-i asa, nesimtirea-i cat un munte si pentru voi e imposibil sa faceti rost de ceea ce trebuie. Si daca aveam noroc sa nu explodeze cazurile de Covid tot merita investitia. Pai, daca in viitorul apropiat va fi un cutremur major, atunci ce ati face? Ati alerga dupa ventilatoare? N-ar fi mult mai bine sa existe deja?

Ce sa mai zic... Guvernul de la Budapesta a cheltuit în acest an, oficial, 953 milioane de dolari pentru achiziţionarea a peste 16.000 de ventilatoare mecanice. Germania dublu! Deocamdata nu le folosesc pe toate, dar nu se stie. In Romania sunt cateva mii de paturi care nu au ventilatoare. Si tocmai ele lipsesc din spitale, adica exact ce e vital in tratarea Covid !

Dragi colegi antreprenori sau angajati la firme private. Comparati situatia asta cu ce s-ar intampla la voi in firma daca lumea ar sti ca urmeaza o perioada grea pentru firma si in domeniul vostru. Ar sti ca aveti nevoie de materiale pentru productie/servicii si patronul sau directorii ar trage mata de coada si s-ar face ca lucreaza. Ei si-ar fi dat salarii mari, bonusuri, etc, iar pe voi v-ar invita sa priviti. Sa asteptati zi de zi sa nu aveti ghinion. Ce impresie v-ati face, afland mai tarziu ca, de fapt, nu se ocupa nimeni de ceea ce este necesar, iar voi s-ar putea sa suferiti crunt din cauza lor?

Daca cineva nu intelege corect mesajul meu sau nu m-am exprimat eu suficient de bine reformulez.... Astazi, nu am Covid. Sper ca nici voi nu v-ati infectat. Maine sau saptamana viitoare nu se stie... Daca cineva va ajunge la spital in stare grava si i se va spune ca nu exista paturi disponibile la ATI, s-ar putea sa va aduceti aminte de acest articol. Multi poate ganditi ca mine si inghititi in sec.

Viata m-a invatat ca nimic nu este mai periculos decat sa depinzi de altii si sa nu poti sa schimbi nimic. Sa stai sa rabzi. Sa speri ca vei fi norocos. In situatia asta am ajuns. Depindem de oameni care nu-si fac datoria, desi unii sunt platiti foarte bine. Depindem de lucruri pe care nu le putem controla. Ajungem sa cersim drepturile noastre. Poate vom ajunge sa ne cumparam singuri paturi de ATI, sa angajam specialisti umiliti de sistem si sa ne facem propriul „stat”, ca sa nu mai platim darile aiurea...statului roman.

Degeaba esti un contribuabil corect. Degeaba faci donatii ca sa ajuti statul roman cand ii este greu. Atunci cand ajungi sa nu primesti conditii medicale decente de ingrijire, intelegi cu adevarat ca lupta cu realitatea creata de statul roman este infinit mai dura decat orice greutate din mediul antreprenorial. La stat, bugetarii dau vina intre ei si nimeni nu raspunde de nimic. Din pacate, traim intr-un stat iresponsabil, in care ni se cere sa fim responsabili. Ce paradox bizar !

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO