Constructii & Imobiliare

Cushman & Wakefield Echinox: Stocul de retail modern din România a depăşit 4 mil. de metri pătraţi, însă ritmul de dezvoltare al pieţei va încetini în perioada următoare

Bogdan Marcu, Partner Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Bogdan Marcu, Partner Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Cristina Bellu

03.11.2020, 12:32 249

Stocul de spaţii de retail modern din România, format din centre comerciale, parcuri de retail şi galerii comerciale, a depăşit nivelul de 4 milioane de metri pătraţi, însă ritmul de dezvoltare al pieţei va încetini în perioada următoare, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În ultimele trei luni au fost finalizate lucrările la Dâmboviţa Mall, primul centru comercial modern din Târgovişte dezvoltat de Prime Kapital şi MAS Real Estate, precum şi AFI Palace Braşov, parte a unui proiect mixt care cuprinde şi spaţii de birouri. Pe componente, centrul comercial are o suprafaţă închiriabilă de 45.000 mp, în timp ce prima etapă a proiectului de birouri dispune de 15.000 mp.

Ca urmare a acestor livrări, stocul total de spaţii de retail modern din România a ajuns la 4,03 milioane de metri pătraţi, reflectând o densitate medie de 200 metri pătraţi la mia de locuitori. Stocul cuprinde atât centre comerciale (57% din spaţii), cât şi parcuri de retail (36%) şi galerii comerciale (7%), arată datele furnizate de Cushman & Wakefield Echinox.

„Piaţa locală de retail a înregistrat numeroase aspecte pozitive în această perioadă complicată şi aş începe cu faptul că anumite categorii de retail precum DIY, electrocasnice, sport sau home & deco au performat peste aşteptări în ultimele luni. Mai mult, deşi centrele comerciale au fost puse într-o situaţie dificilă, proiectele de convenienţă şi cu acces facil precum parcurile de retail sau galeriile comerciale au obţinut rezultate notabile. Aşadar, faptul că am atins şi depăşit această barieră de 4 milioane de metri pătraţi de spaţii de retail modern şi că o serie de proiecte se află în construcţie demonstrează că există în continuare loc de noi dezvoltări şi că piaţa oferă un nivel rezonabil de încredere tuturor actorilor implicaţi: dezvoltatori, chiriaşi şi, nu în utimul rând, clienţi”, spune Bogdan Marcu, Partner Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară, cele mai importante proiecte aflate în acest moment în construcţie şi a căror livrare este planificată în 2021 cuprind extinderea centrului comercial Colosseum din zona de nord-vest a Capitalei, prima faza a centrului comercial de tip outlet Fashion House Outlet Centre Pallady dezvoltat de Liebrecht & wooD şi Sepsi Value Center din Sfântu Gheorghe, cele trei proiecte însumând o suprafaţă închiriabilă de circa 40.000 de metri pătraţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO