Constructii & Imobiliare

Cum se construieşte în România? Expertiza blocului din Galaţi, unde s-a tasat terenul: Structura de rezistenţă poate ceda fără seism

Cum se construieşte în România? Expertiza blocului din...

Autor: Departamentul Corespondenţi

23.10.2018, 14:03 525

Expertiza în cazul imobilului din Galaţi arată că tasarea s-a produs din cauza infiltraţiilor, dar şi a defectelor de construcţie, iar în prezent, Primăria aşteaptă rezultatele finale ale investigaţiei pentru a decide cine consolidează clădirea şi ce se întâmplă cu locatarii din scările de bloc afectate.

Tasarea care s-a produs în urmă cu aproape trei săptămâni a afectat două scări ale unui bloc din centrul oraşului Galaţi. Atunci, autorităţile locale au comandat mai multe expertize tehnice pentru a afla ce a provocat mişcarea terenului. Primele rezultate confirmă scenariile vehiculate încă de la început, şi anume că blocul s-a scufundat în pământ din cauza pierderilor de apă de la reţeaua blocului şi de la reţelele urbane.

„Experţii au constatat că la subsolul blocului există o serie de modificări care au apărut din cauza neîngrijirii corespunzătoare (lipsa unui sistem de ventilare care să asigure o umiditate scăzută, prezenţa unor pierderi de apă din reţeaua interioară a blocului). Totodată, betonul utilizat la fundaţie este de clasă inferioară, nu este armat şi prezintă defecte de turnare. De asemenea, s-a constatat că există numeroase canale tehnice aferente reţelei de canalizare, reţelei de apă şi reţelei de preluare ape pluviale. Pierderile de apă din aceste reţele, care sunt realizate din beton de slabă calitate şi nu sunt etanşe, au stagnat în interior şi s-au infiltrat în terenul de fundare”, se arată într-un comunicat de presă, transmis marţi, corespondentului MEDIAFAX, de Primăria Galaţi.

De asemenea, rezultatele expertizei arată că imobilul trebuie să fie consolidat chiar dacă structura de rezistenţă a blocului nu prezintă risc iminent de cedare.

„Concluziile raportului preliminar arată că, la acest moment, structura de rezistenţă a blocului B8 (scările I şi II) nu prezintă risc iminent de cedare în regim static. Cu toate acestea, dacă tasările diferenţiate nu se opresc (dacă nu se intervine cu lucrări de consolidare a terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism. Sunt necesare lucrări de punere în siguranţă a structurii de rezistenţă a blocului B 8 (scările I şi II) prin consolidare şi lucrări de consolidare a terenului de fundare. Până la executarea oricăror lucrări de consolidare a terenului de fundare, specialiştii recomandă imperativ stoparea imediată a oricăror pierderi de apă din reţelele de la subsolul blocului şi de la cele din zona acestuia”, a precizat Primăria Galaţi.

Deoarece nu este vorba despre rezultatele finale ale expertizei, Primăria municipiului Galaţi nu a stabilit cine trebuie să execute lucrările de consolidare şi dacă operaţiunea presupune mutarea locatarilor în alte imobile.

Chiar şi aşa. municipalitatea a anunţat că are locuinţe în care îi poate caza pe gălăţenii care locuiesc în cele 20 de apartamente afectate şi că va sprijini asociaţia de proprietari să obţină fonduri guvernamentale, prin OUG 20/1994, pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Galaţi, blocul B8, unde există probleme, a fost construit în perioada 1965-1967 şi de atunci a trecut peste trei cutremure importante, în anii 1977, 1986 şi 1990.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO