Constructii & Imobiliare

Crosspoint: Investiţiile de pe piata imobiliară cu crescut anul trecut cu 32%, la peste 805 mil.euro: închirierile de spaţii industriale au urcat cu 60%, preţul locuinţelor de lux s=a majorat cu 20%, iar cele mai mai tranzacţii cu terenuri au ajuns la 220 mil.euro

Crosspoint: Investiţiile de pe piata imobiliară cu...

Autor: Roxana Rosu

11.05.2021, 09:36 230

Investiţiile de pe piata imobiliară cu crescut anul trecut cu 32%, la peste 805 milioane euro, în condiţiile în care cele mai mari tranzacţii de terenuri cumulând peste 220 mil euro, segmentul de office mai aşteaptă anul acesta peste 230.000 de noi mp, sectorul industrial a beneficiat de un avans cu 60% al închirierilor, iar rezidenţialul a notat o sporire de până la 20% a preţurilor pentru locuinţele de lux, se arată în raportul anual al Crosspoint Real Estate.

”Anul trecut piaţa locală imobiliară şi-a continuat evoluţia, sectoarele industrial şi rezidenţial depăşind chiar şi cele mai optimiste aşteptări. Deşi viitorul pieţei de birouri este incert, volumul proiectelor anunţate pentru livrare in 2021 indică o încredere a dezvoltatorilor în capacitatea de adaptare la noile condiţii”, spune Ilinca Timofte, Research Analyst Crosspoint Real Estate.   

Cu un aport de 6,6% la formarea PIB, sectorul construcţiilor nu numai că a supravieţuit loviturii date de epidemia globală, dar a înregistrat şi o creştere în 2020, fiind unul dintre puţinele sectoare care e a avut o contribuţie pozitivă la creşterea PIB (0,8%).

În pofida incertitudinii legate de viitorul sectorului spaţiilor de birouri, acest segment a rămas activul preferat al investitorilor în 2020, cu o pondere de 85,3% în volumul total al investiţiilor, urmat de cel industrial, cu doar 10,3% din total.

Capitala a atras majoritatea investiţiilor (83%), deşi în anii anteriori pieţele regionale se conturaseră ca  nişte alternative promiţătoare pentru investitori. Circumstanţele actuale au determinat investitorii să aibă o abordare prudentă în 2020, aceştia preferând să parieze pe o piaţă consacrată şi stabilă, precum Bucurestiul.

Percepţia pieţei pentru 2021 este una pozitivă, cu investiţii de peste 140 milioane euro în primele 4 luni ale anului şi speranţa într-o revenire rapidă la normal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO