Constructii & Imobiliare

Creşterea de pe piaţa de birouri aduce suflu nou în clădirile vechi

Creşterea de pe piaţa de birouri aduce suflu nou în...

Autor: Bogdan Alecu

29.12.2017, 15:27 1169

Birouri amplasate în zone centrale, istorice, în clădiri cu o arhitectură frumoasă, deosebită faţă de cele noi, toate vin cu o valoare adăugată, dar şi cu un cost suplimentar.

Treptat însă, şi în Bucureşti începe să câştige teren ideea de a "reconstrui" clădiri vechi, folosind fie doar faţada exterioară sau, în funcţie de gradul de degradare şi alte elemente.

Potrivit Cushman&Wakefield Echinox astfel de proiecte sunt tot mai des întâlnite inclusiv în alte ţări din regiune, cum ar fi hotelul Radisson Blu Old Mill Hotel din Belgrad, construit pe structura unei vechi mori de la intrarea în zona centrală a oraşului. În Bucureşti spre exemplu, Moara lui Asan, un monument istoric, este lăsată să se prăbuşească fără ca nimeni să intervină.

Pe de altă parte, sunt şi clădiri istorice valorificate în Bucureşti. spre exemplu, austriecii de la SĂB Gruppe a reconstruit proiectul Magheru One de pe bdul Magheru, amplasat lângă hotelul Lido. Proiectul de birouri a păstrat faţada clădirii construite în 1936 dar reprezintă acum un spaţiu modern de birouri la interior.

"Proiectul de pe Magheru ne arată o înclinaţie a investitorilor austrieci către proiecte are păstrează tuşe istorice. Putem aminti şi de Hotelul Novotel de pe Calea Victoriei, deţinut de austriecii de la S Group, imobil ridicat în locul vechiului Teatru Naţional din Bucureşti, a cărui faţadă a fost reconstruită simbolic pentru a aminti de istoria locului", spune Cristi Moga, Research Consultant, C&W Echinox. El subliniază că astfel de exemple arhitecturale integrate în proiecte moderne se pot întâlni şi la Braşov, unde o parte din fostele hale ale uzinei Tractorul au fost transformate în birouri, în Craiova, unde uzina Electroputere este acum un centru comercial, sau Cluj unde proiectul Liberty Technology Park este construit pe situl fostei fabrici de mobilier Libertatea.

"În marile oraşe ale Europei fiecare proprietate este exploatată, astfel că cel puţin în zonele centrale foarte rar vezi clădiri abandonate sau lăsate în paragină. Din păcate, în Bucureşti sunt în continuare numeroase proprietăţi nefolosite la adevăratul lor potenţial, dar pe măsură ce terenurile disponibile din zonele centrale se împuţinează, investitorii încep să fie tot mai interesaţi de proiecte de reabilitare şi reconversie a unor imobile care beneficiază de o poziţie privilegiată şi au elemente tehnice sau arhitecturale care merită puse în valoare", a subliniat Cristi Moga.

În pieţe mature, unde arhitectura ajunge la grad de artă precum Germania, Italia, Marea Britanie sau chiar Statele Unite, foste uzine sau situri industriale sunt transformate în spaţii multifuncţionale şi neconvenţionale.

În România următoarele spaţii indusriale ce urmează a fi reconvertite sunt fosta fabrică de bere Griviţa, proiect preluat de lituanienii de la Hanner ce vor transforma vechile clădiri în spaţii de birouri şi apartamente de lux şi fosta uzină Ford de pe Calea Floreasca, teren preluat de cei de la One United care vor construit alături de Auchan un proiect de birouri, locuinţe şi spaţii comerciale.

De partea cealaltă, fosta fabrică de bere Bragadiru aproape de zona Unirii şi piaţa George Coşbuc, uzina de Gaz şi Electricitate Filaret de lângă Parcul Carol.  De asemenea, fostul Ciclop alături de blocul Scala şi o parte din hotelul Ambasador sunt acum la vânzare, iar cumpărătorul le poate transforma într-un proiect de birouri.

Spre exemplu cei de la Telekom, fostul Romtelecom, au la vânzare un portofoliu mare de proprietăţi, precum Clădirea Tandem, Poşta Vitan, clădirea Poştei de pe Dorobanţi sau cea vizavi de Marriott. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO