Constructii & Imobiliare

Constructorul spaniol Mantor a finalizat lucrările de consolidare a clădirii istorice Miţa Biciclista din Piaţa Amzei, în urma unei investiţii de 4,5 mil.euro. Cum arată una dintre cele mai celebre clădiri din Capitală

Constructorul spaniol Mantor a finalizat lucrările de...

Autor: Roxana Rosu

19.10.2020, 15:03 1120

Constructorul spaniol Mantor a finalizat lucrările de consolidare a clădirii istorice Miţa Biciclista din Piaţa Amzei, în urma unei investiţii de 4,5 milioane de euro, echipa de consolidare fiind coordonată de trei antreprenori spanioli, Tomas Manjon, Diego Stuyck şi David Tortosa.

„Nu aveam experienţă într-o lucrare similară. Aveam multe experienţe în construcţii noi, dar nu făcusem niciodată o restaurare. Şi aici nu vorbim de o restaurare oarecare, ci de restaurarea unei clădiri protejate, monument istoric, cu o faţadă plină de detalii şi sculpturi. Într-un singur cuvânt, a fost vorba de artă. Noi eram obişnuţi să lucrăm cu muncitori, iar aici a fost nevoie să lucrăm cu artişti. Am fost obligaţi să păstrăm orice detaliu din casa originală. Apoi, locaţia a fost una ultracentrală, cu acces greu pentru un şantier. Casa este situată lângă Ambasada Franţei, aşa că au existat şi restricţii suplimentare. A trebuit să desfiinţăm şi un corp din spatele clădirii. Am făcut-o cărămidă cu cărămidă”, a spus Tomas Manjon, co-fondator Mantor.

Clădirea Miţa Biciclista din Piaţa Amzei a fost construită la începutul secolului al XX-lea, cu faţadă în stil Art Nouveau, după un proiect realizat de arhitectul Nicolae C. Mihăescu şi renovată în anul  1980. Imobilul, declarat monument de arhitectură în stil baroc, a rămas un simbol al Capitalei datorită notorietăţii Mariei Mihăiescu, curtezană celebră şi prima femeie din Bucureşti care a mers pe bicicletă, conform unor surse jurnalistice.

„Restaurarea a presupus un fel de călătorie în timp prin care am readus la viaţă o clădire abandonată de ani de zile. Arhitect a fost doamna Constanţa Carp, a cărei experienţă în astfel de proiecte a contat enorm. Am întâmpinat şi unele situaţii neprevăzute. Când faci o casă de la zero, ştii cam ce paşi trebuie să urmezi. Acum, practic am demontat toată casa pentru a consolida structura de rezistenţă şi apoi am pus toate lucrurile la loc. Au existat şi surprize plăcute, ca de exemplu momentul în care am găsit un pistol din perioada interbelică ascuns între cărămizi”, spune Tomas Manjon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO