Constructii & Imobiliare

Colliers: Trei sferturi dintre investitorii activi pe segmentul de terenuri au încheiat sau se aşteaptă să încheie tranzacţii până la finalul anului, în ciuda climatului economic incert

Sînziana Oprea, director land agency, Colliers International

Sînziana Oprea, director land agency, Colliers International

Autor: Cristina Bellu

23.10.2020, 13:13 671

Aproximativ trei sferturi dintre investitorii activi pe segmentul de terenuri au încheiat tranzacţii în 2020 sau se aşteaptă să încheie tranzacţii până la finalul anului, în ciuda redresării economice care stagnează din cauza evoluţiei pandemiei, arată datele unui sondaj realizat de Colliers International în rândul a peste 90 de profesionişti activi pe acest segment imobiliar.

Astfel, potrivit analizei Colliers, aproximativ 60% dintre participanţii la studiu activi pe segmentul terenurilor au decis să meargă mai departe cu toate sau cu o parte din tranzacţiile care erau deja în curs în acest an, în timp ce 19% au identificat chiar oportunităţi pentru a iniţia noi tranzacţii în ultima perioadă.  În ceea ce priveşte activitatea din piaţă în 2020, 73% dintre investitori au încheiat tranzacţii cu terenuri în 2020 sau se aşteaptă să încheie una până la finalul anului.

„Activitatea de tranzacţionare de terenuri pare să se adapteze la o nouă normalitate. Ambele sondaje din acest an ne-au arătat un număr important de respondenţi care au finalizat tranzacţii cu terenuri în 2020, până la momentul efectuării sondajului respectiv, sau se aşteaptă să încheie tranzacţii până la sfârşitul anului – 71% în sondajul din primăvară, respectiv 73% din sondajul de toamnă”, spune Sînziana Oprea, Director Land Agency at Colliers International.

Ea apreciază că pe lângă acestea, percepţia despre viitor este într-o notă pozitivă, în contextul în care 85% dintre cei chestionaţi recent au răspuns că se aşteaptă să încheie o tranzacţie cu terenuri în 2021.

„Rămâne însă de văzut cât de mult reprezintă previziuni bazate pe analize şi planificări concrete, şi cât doar aşteptări optimiste”, adaugă Sînziana Oprea

Datele Colliers  mai arată că aproape similar cu sondajul din primăvară, interesul de a achiziţiona în continuare terenuri este uniform distribuit între sectoare, majoritatea respondenţilor plasând terenurile pentru dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale (31%) sau de retail (25%) în topul alegerilor lor.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor terenurilor, percepţia cu privire la evoluţia acestora în 2020 e similară între sondaje, astfel că respondenţii nu văd nicio schimbare majoră, ci mai degrabă variaţii în anumite cazuri, balanţa înclinând în sensul scăderii.

Percepţia pentru 2021 înclină mai mult balanţa spre un trend de scădere, circa 60% dintre respondenţi aşteptându-se la o scădere a preţurilor la terenuri, într-o măsură mai mică (30% din respondenţi) sau mai mare (pondere similară, de 30% din respondenţi).

Deşi există încă incertitudine cu privire la dinamica pieţei terenurilor în contextul epidemiologic actual, 62% dintre investitori se aşteaptă ca situaţia generală a sectorului imobiliar să devină satisfăcătoare până la finalul anului 2021. Jucătorii activi pe piaţa terenurilor sunt totuşi mai optimişti atunci când vine vorba de propriul business, 29% aşteptând o revenire satisfăcătoare până la finalul anului 2020, alţi 24% până la mijlocul lui 2021, iar 23% văd o revenire în a doua jumătate a anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO