Constructii & Imobiliare

Colliers: Numărul achiziţiilor de locuinţe cu finanţare bancară a început să scadă. ”Locuinţele de lux se cumpără cu banii jos. În faţa creşterii dobânzilor bancare, cel mai mult va avea de suferit cererea pentru locuinţele mai ieftine, unde un procent mai mare se cumpărau cu credite ipotecare”

Colliers: Numărul achiziţiilor de locuinţe cu...

Autor: Roxana Rosu

05.09.2022, 11:14 367

Numărul achiziţiilor de apartamente şi case cu finanţare bancară a început să scadă începând cu primăvara acestui an, pe fondul costurilor mari cu energia, scumpirii materialelor de construcţii şi a combustibililor, la care se adaugă şi creşterea costurilor asociate creditelor ipotecare, se arată într-o analiză Colliers.

Viteza de creştere a stocului de credite pentru locuinţe a scăzut simţitor în trimestrul al doilea, astfel că dinamica anualizată se află în creştere cu 10% la final de iulie, după ce la final de 2021 era de aproape 13%.

În Bucureşti, proprietarii s-au îndatorat la bănci pentru jumătate dintre apartamentele tranzacţionate în primele şase luni ale acestui an. La nivelul întregului an 2021, 60% dintre apartamente au fost cumpărate cu credit, ceea ce înseamnă că în prezent se derulează mai puţine tranzacţii care depind de finanţare bancară şi o parte din cerere a devenit nebancabilă, sunt de părere consultanţii Colliers.

În restul ţării, 44% dintre tranzacţii s-au făcut cu credit în prima jumătate de an, procent în uşoară scădere faţă de nivelul de 45% înregistrat în tot anul 2021. Clujul este în top în ceea ce priveşte scăderea numărului celor care contractează credite pentru a cumpăra locuinţe, 48% dintre tranzacţiile imobiliare fiind încheiate cu bani împrumutaţi în prima jumătate a anului, faţă de 53% anul trecut, urmat de Timişoara, cu 48% dintre imobile cumpărate cu credit, faţă de de 50% anul trecut.

„Scăderea accesibilităţii locuinţelor devine tot mai evidentă, pe fondul scumpirilor fără precedent din acest ciclu economic. Indiciile recente din zona cererii sugerează că locuinţele mai ieftine se bazează mai mult pe credit, pe când cele mai scumpe, de lux, se vând, în mare parte, cu banii jos. Asta înseamnă că în faţa creşterii dobânzilor cel mai mult va avea de suferit cererea pentru locuinţele mai ieftine, unde un procent mai mare se cumpărau cu credite ipotecare”, explică Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO