Constructii & Imobiliare

Colliers. Efectele pandemei pe piaţa închirierilor de locuinţe: studenţii au lăsat multe proprietăţi goale, apartamentele în regim hotelier au fost convertite în apartamente cu chirie lunară, iar numărul ofertelor de închiriere a crescut

Colliers. Efectele pandemei pe piaţa închirierilor de...

Autor: Cristina Bellu

02.12.2020, 10:53 3910

Numărul ofertelor de închiriere a crescut, iar preţul chiriei a rămas în continuare principalul criteriu în funcţie de care cei mai mulţi chiriaşi aleg să închirieze o locuinţă sau alta.

Criza provocată de coronavirus începe să-şi arate efectele şi pe piaţa închirierilor de locuinţe. În Bucureşti, o parte dintre studenţi  au decis să plece din oraş, lăsând multe proprietăţi goale, apartamentele în regim hotelier au început să fie convertite în apartamente cu chirie lunară, iar numărul ofertelor de închiriere din piaţă a început să crească, potrivit analiştilor companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

În acelaşi timp, preţul chiriei a rămas în continuare principalul criteriu în funcţie de care cei mai mulţi chiriaşi aleg să închirieze o locuinţă sau alta.

„Chiriaşul este mult mai dinamic decât cumpărătorul de rezidenţial, iar trendurile din piaţa de închiriere pot fi valoroase pentru dezvoltatorii de locuinţe”, spune Gabriel Blăniţă, director asociat Colliers Valuation and Advisory.

El apreciază că nevoia de siguranţă în relaţia cu proprietarul va duce la profesionalizarea pieţei de închirieri de locuinţe, iar din ce în ce mai mulţi dezvoltatori îşi vor îndrepta atenţia către acest segment.

„Am văzut deja tranzacţii cu blocuri destinate exclusiv închirierii, semn că există un interes şi din partea investitorilor pentru astfel de produse. Ne aşteptăm ca în acest ecosistem nou creat să vedem şi alţi jucători anunţând proiecte destinate închirierii”.

Dincolo de preţul chiriei lunare, cei mai mulţi dintre cei care consideră că este mai rentabil să stea cu chirie decât să îşi cumpere o locuinţă proprie caută şi anumite funcţionalităţi care se potrivesc nevoilor şi propriului stil de viaţă, precum parcurile, spaţiile verzi şi locurile de joacă, care au devenit aproape la fel de importante ca staţiile de transport în comun.

Astfel, dacă proximitatea faţă de un supermarket a fost tot timpul o prioritate, de anul acesta în topul preferinţelor sunt şi farmaciile, care sunt solicitate de aproape 50% dintre chiriaşi, mai arată datele studiului realizat de Unlock Research pentru Colliers International.

„Pandemia a generat schimbări puternice în relaţia oamenilor cu spaţiul lor de locuit, în timpul lockdown-ului locuinţa crescând în importanţă, tendinţă care s-a păstrat şi după. A devenit din ce în ce mai important cum arată spaţiul, atât în casă, cât şi împrejurimile acesteia, precum şi ce facilităţi ai în apropiere. Pentru piaţa de chirii, dincolo de nevoia de siguranţă şi de a nu lua decizii ce presupun investiţii ridicate, a crescut şi nevoia de un upgrade, de un standard de locuire mai bun, chiriaşii nefiind mulţumiţi de condiţiile actuale ale pieţei”, adaugă Alexandra Cojocaru, partener Unlock Research.

Cercetarea a fost realizată în perioada septembrie - octombrie 2020, pe un eşantion de aproximativ 300 de persoane care locuiesc cu chirie în Bucureşti, având venituri peste medie, majoritatea cu studii superioare şi cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani, în proporţie de 51% fiind femei şi 49% - bărbaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO