Caută doar în titlu
Constructii & Imobiliare

Colliers: Companiile mizează pe transformarea birourilor în hub-uri care să susţină colaborarea, să accelereze creativitatea şi să menţină spiritul de echipă

Modul de lucru de la distanţă ridică probleme în echipe pe termen lung, astfel că majoritatea companiilor mizează în perioada post-pandemie pe transformarea birourilor în hub-uri care să susţină colaborarea, să accelereze creativitatea şi să menţină spiritul de echipă, arată un sondaj realizat de Colliers International în rândul managerilor din 80 de companii cu activitate în diverse sectoare economice şi care gestionează echipe de la câteva zeci până la mii de angajaţi.

Astfel, chiar dacă productivitatea angajaţilor a rămas neschimbată şi în lucrul de acasă în 58% dintre companii, iar 25% au observat chiar o creştere din acest punct de vedere, patru din cinci companii au întâmpinat provocări în ultimele luni pe fondul modului de lucru de la distanţă, iar prelungirea pe termen nedefinit a modelului actual ar duce, foarte probabil, la o adâncire a efectelor asupra coeziunii şi colaborării echipelor, precum şi la dificultăţi în menţinerea culturii organizaţionale.

Prin urmare, potrivit datelor Colliers International, majoritatea companiilor mizează pe un model hibrid de lucru odată ce va trece pandemia de Covid-19, în care toţi angajaţii vor reveni la birou şi vor lucra 1-2 zile (53% din firme) sau chiar 3-4 zile (33%) pe săptămână de la distanţă.

„Oamenii simt nevoia să interacţioneze, să comunice uşor atât între ei, cât şi cu managerii, să lucreze în echipă şi să aibă un cadru în care pot crea sinergii şi pot face schimb de idei. Toate indiciile arată spre un sistem mixt de muncă, în care angajaţii să-şi păsteze flexibilitatea şi dinamica modului de lucru la distanţă, iar biroul să devină un hub menit să susţină colaborarea în echipe şi să accelereze creativitatea şi spiritul în echipă”, explică Dominique Bogdănaş, Associate Workplace Advisory în cadrul Colliers International.

Deşi există încă incertitudini privind modul în care vor lucra în viitor, cele mai multe companii au în plan să păstreze suprafaţa biroului de dinainte de pandemie, urmând să regândească spaţiul existent pentru a răspunde noului mod de lucru adoptat. Doar o mică parte se aşteaptă să-şi extindă biroul, ca urmare a angajărilor pe care le-au făcut sau urmează să le facă în perioada următoare. Există însă şi companii care prevăd o restrângere a suprafeţei ocupate în viitor ca urmare a evoluţiei afacerilor în această perioadă.

„Relevanţa birourilor va rămâne ridicată post coronavirus, iar cea mai mare parte a companiilor vor regândi biroul astfel încât să răspundă nevoilor generate de schimbarea modului de lucru. Mişcările vor fi graduale acolo unde sunt luate în calcul restrângeri, în funcţie de data de expirare a contractelor în vigoare, iar spaţiile care vor deveni disponibile pe piaţă vor fi cel mai probabil absorbite în timp”, adaugă Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory în cadrul Colliers International.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.