Constructii & Imobiliare

Cine este Theodor Berna, “regele asfaltului” care a fost reţinut pentru evaziune fiscală de 100 milioane de euro

Cine este Theodor Berna, “regele asfaltului” care a...

Autor: Andreea Neferu

19.08.2014, 11:26 1428

Theodor Berna, care controlează companiile de construcţii Tehnologica Radion şi Teloxim Con şi care a fost reţinut ieri seară într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din industria construc­ţiilor.

Principala firmă a acestuia, Tehnologica Radion, a câştigat de-a lungul timpului o serie de contracte cu statul: potrivit datelor ZF, Tehnologica Radion a câştigat numai în 2009 şi 2010 contracte de achiziţii publice de 386 de milioane de euro. Printre principalele contracte câştigate de-a lungul timpului de Tehnologica Radion se numără cele de reabilitare şi întreţinere de străzi sau drumuri în partea de sud a ţării, în judeţe precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj. De asemenea, Tehnologica Radion are un contract de 53 de milioane de euro penrtu reabilitarea şi extinderea la 4 benzi a unui sector de 11,2 kilometri din centura Capitalei, între DN 2 (Voluntari) şi A2 (autostrada Bucureşti-Constanţa).

Tehnologica Radion se numără printre cei mai mari 10 constructori din România, înregistrând anul trecut o cifră de afaceri de 81 de milioane de euro şi un profit net de 1 milion de euro, arată datele de la Ministerul Finaneţlor. Dacă profitul net s-a menţinut la acelaşi nivel cu anul 2012, în schimb rulajul a scăzut cu 36%. Firma lui Berna a avut anul trecut un număr mediu de 2.000 de angajaţi.

Pe de altă parte, cealaltă firmă a lui Berna, Teloxim, a consemnat în 2013 afaceri de 7,8 milioane de euro şi un profit net de 0,7 milioane de euro cu 46 de angajaţi.

Preşedintele Traian Băsescu declara în 2011, în contextul unor contestaţii depuse pentru construcţia de autostrăzi din fonduri europene, că cel puţin pe unul dintre contestatari îl ştie “de meserie descurcăreţ” şi că autorităţile ar trebui “să îi dea peste mânuţe”. Gândul.info scria la acel moment că preşedintele ar fi făcut referire la firma Tehnologica Radion, care depusese contestaţii atât pentru Timişoara-Lugoj, lot 2, cât şi pentru Sibiu-Orăştie, lot 1.

Berna este al doilea “rege al asfaltului” reţinut în ultimii ani, după ce Nelu Iordache, care controlează firma de construcţii Romstrade, a fost arestat pentru deturnarea unor fonduri europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO