Constructii & Imobiliare

Cererea de birouri din Capitală a scăzut cu 28% în S1/2020. Sebastian Dragomir, Colliers: A doua jumătate a anului ar putea aduce o încetinire suplimentară a activităţii de închiriere

Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory în cadrul Colliers International

Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory în cadrul Colliers International

Autor: Cristina Bellu

03.08.2020, 11:08 375

Cererea totală de spaţii de birouri din Capitală a marcat în S1/2020 o scădere cu aproape 28%, până la puţin peste 124.000 de metri pătraţi, în timp ce cererea nouă s-a redus la jumătate, sub 45.000 de metri pătraţi, arată datele Colliers International.

La nivelul ţării, noile spaţii de birouri livrate în prima jumătate a anului au fost de aproape 105.000 de metri pătraţi, consultanţii Colliers International estimând o stagnare la nivelul contractelor noi, cu excepţia companiilor care sunt presate să se mute sau să se extindă, în contextul în care reprezentanţii acestora nu au claritate asupra modului în care se va desfăşura activitatea angajaţilor în viitor sau asupra modului în care va evolua businessul.

În ceea ce priveşte activitatea de construcţie din piaţa de birouri, experţii Colliers menţionează că  aceasta a continuat aproape normal în primăvară, chiar şi în contextul blocajului generat de pandemie, şi că nu există întârzieri majore pentru clădirile planificate să se finalizeze în 2020, cu un potenţial de livrare a aproximativ 230.000 de metri pătraţi de spaţii, în principal deja contractate integral sau în cea mai mare parte pre-închiriate.

Din cei aproape 105.000 de metri pătraţi de spaţii moderne de birouri livraţi în S1/2020, cea mai mare parte s-a realizat în T1/2020. Două treimi din suprafaţa totală livrată vine din proiectul Ana Tower şi din faza a treia a proiectului Campus al Globalworth.

„Scăderea cererii noi începe abia acum să se facă simţită, al doilea trimestru al anului înregistrând una dintre cele mai mici cifre ale acestui ciclu - doar 16.000 de metri pătraţi. Deşi primul semestru nu arată deloc rău, există încă o inerţie mare în joc şi, în plus, pe baza experienţei noastre, discuţiile pe marginea viitoarelor contracte de închiriere nu merg deloc într-un ritm bun. A doua jumătate a anului ar putea aduce, aşadar, o încetinire suplimentară a activităţii de închiriere a spaţiilor de birouri”, spune Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory în cadrul Colliers International.

Pe lângă scăderea cererii în contextul în care companiile trebuie să facă faţă incertitudinilor, un alt aspect care ar putea pune presiune asupra cererii viitoare ar putea fi creşterea suprafeţelor aflate la  subînchiriere. Acest lucru vine din faptul că unele companii care s-au mutat în ultimii ani au închiriat şi un spaţiu suplimentar care să acopere nevoia în cazul în care continuă angajările şi extinderea businessului; acum, când aceste planuri par să nu mai fie fezabile, e posibil să devină disponibile destul de multe spaţii pentru subînchiriere. În plus, munca de acasă, fie câteva zile pe săptămână sau în regim permanent (în perioada aceasta de stare de alertă), ar putea de asemenea contribui la creşterea disponibilităţii unor spaţii ocupate anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO