Constructii & Imobiliare

Cererea de birouri din Capitală a scăzut cu 40% în 2020, până la 214.000 mp, cel mai mic nivel din ultimii nouă ani. Colliers: Efectele anului pandemic vor continua să fie resimţite şi în 2021, cu o recuperare care va dura câţiva ani

Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office 360° la Colliers

Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office 360° la Colliers

Autor: Cristina Bellu

12.03.2021, 12:15 212

Cererea totală de spaţii de birouri din Capitală a marcat anul trecut o scădere de aproximativ 40% faţă de 2019, până la 214.000 de metri pătraţi, cel mai jos nivel din 2012, iar cererea nouă a fost de aproximativ 70.000 de metri pătraţi, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Colliers.

“2020 a fost unul dintre cei mai slabi ani din ultimul deceniu pentru piaţa de birouri din Bucureşti din perspectiva cererii, reflectând incertitudinile generate de efectele pandemiei de Covid-19 asupra planurilor chiriaşilor. Efectele  continuă să fie resimţite în sectorul de birouri din Bucureşti şi în 2021, cu o recuperare care va dura probabil câţiva ani”, spun specialiştii Colliers .

În afara Bucureştiului, cererea din cele patru mari subpieţe de birouri - Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov - a scăzut cu aproximativ 19% în 2020, la 60.000 de metri pătraţi, deşi mai mult de jumătate din această suprafaţă a venit dintr-un singur contract de închiriere, o reînnoire de peste 30.000 de metri pătraţi în Iaşi (Amazon).

Consultanţii Colliers continuă să vadă motive de optimism pe termen lung pentru aceste pieţe, care deţin un stoc cumulat de birouri moderne de aproape 900.000 de metri pătraţi, adică mai puţin de o treime a ofertei din Bucureşti, în contextul unui ritm similar de crearea de locuri de muncă în domenii care necesită existenţa unui birou, cu perspectivă de accelerare în viitor.

Cererea mai mică de închirieri pe piaţa în ansamblu poate fi explicată prin faptul că acele companii care nu au fost în stadii avansate ale negocierilor sau nu au fost presate de nevoi imediate, precum expirarea contractului, au pus în aşteptare toate deciziile majore legate de imobiliare până când obţin mai multă claritate. La începutul lui 2021, nu s-a schimbat nimic din acest punct de vedere, companiile având în continuare o strategie de tipul „wait and see”, aşteptând să vadă cum vor decurge lucrurile, în special în ceea ce priveşte evoluţia vaccinărilor, ceea ce ar determina şi momentul în care un număr mai mare de angajaţi se vor întoarce la birou. Contextul actual este totuşi un bun moment pentru companii să-şi transforme birourile şi să le adapteze la viitorul mod de lucru, apreciază consultanţii Colliers.

În ceea ce priveşte livrarea de spaţii noi de birouri, 2020 a fost un an robust pentru piaţa din Capitală, cu aproximativ 156.000 de metri pătraţi de spaţii moderne livraţi, sub evaluarea iniţială de aproximativ 200.000 de metri pătraţi făcută la începutul anului. Totodată, chiar dacă există o diferenţă mare faţă de cei 286.000 de metri pătraţi livraţi în 2019, nivelul se menţine destul de robust, la aproximativ 5% din stocul actual de birouri moderne din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO