Constructii & Imobiliare

Ce se întâmplă cu piaţa imobiliară: Preţurile pentru locuinţe au scăzut la cel mai rapid ritm de la criza financiară din 2009 în Marea Britanie

Ce se întâmplă cu piaţa imobiliară: Preţurile...

Autor: Alex Ciutacu

02.06.2020, 11:42 11234

Preţurile pentru locuinţe în Marea Britanie au înregistrat în luna mai cel mai abrupt declin lunar de la criza financiară, ceea ce conturează prima etapă a unui „declin prelungit”, conform economiştilor citaţi de FT.

Astfel, preţurile au înregistrat o scădere de 1,7% în luna mai, în comparaţie cu aprilie – trecând pe scădere de la o expansiune de 0,9% înregistrată în luna anterioară. Această scădere marchează cel mai mare declin lunar din februarie 2009.

Pandemia a inversat trendul din piaţa imobiliară, în contextul în care veniturile gospodăriilor, cât şi activitatea de business au fost grav afectate. Scăderea din mai „este cu siguranţă doar începutul unui declin prelungit pe care îl vom vedea pentru restul anului”, a spus Samuel Tombs, economistul-şef din Marea Britanie al Pantheon Macroeconomics.

Un sondaj realizat de firma de cercetare de piaţă Nationwide arată că preferinţele cumpărătorilor se schimbă. O treime dintre cei intervievaţi au spus că îşi privesc altfel viitoarea locuinţă de când a început pandemia, întrucât grădinile şi spaţiile mai mari au câştigat teren.

Indicii care urmăresc preţurile locuinţelor au fost afectaţi ca rezultat al volumului mic de tranzacţii pe timp de pandemie.

Conform datelor citate de FT, în aprilie s-au închis cu 53% mai puţine tranzacţii decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totuşi, activitatea din piaţa imobiliară s-a reluat începând cu 13 mai, iar firma de cercetare Nationwide a transmis că rezultatele încep să fie vizibile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO