Constructii & Imobiliare

Ce a previzionat Ziarul Financiar în 2014 în imobiliare şi construcţii şi ce s-a întâmplat

Ce a previzionat Ziarul Financiar în 2014 în imobiliare...

Autor: Cristi Moga

10.01.2015, 13:22 571

- Reţeaua de autostrăzi ar putea creşte cu circa 70 km, pe rutele Nădlac-Arad (39 km), Orăştie-Sibiu (un tronson de 22 km) şi Bucureşti-Moara Vlăsiei (6,5 km).

NU Ca de obicei, aşteptările cu privire la numărul de kilometri finalizaţi au fost contrazise de realitate, astfel că CNADNR a tăiat anul trecut panglica pentru doar 50 de kilometri pe rutele Cunţa - Sălişte (al treilea lot din autostrada Sibiu - Orăştie) şi Nădlac - Pecica. Al doilea lot din autostrada Nădlac - Arad nu a fost finalizat încă şi nici „ciotul“ Bucureşti - Moara Vlăsiei nu este gata.

- Piaţa locală a construcţiilor, evaluată anul trecut la 8,5 - 9 mld. euro, ar urma să stagneze anul acesta. Dacă statul va da drumul în forţă proiectelor de investiţii, sectorul de profil ar putea înregistra o creştere.

NU În condiţiile în care statul a tăiat la sânge investiţiile publice în infrastructură, sectorul de construcţii nu a reuşit să stagneze. După primele zece luni din 2014 piaţa înregistrase un declin de 12%.

- Preţurile apartamentelor vor avea în continuare o tendinţă de scădere, declinul fiind estimat la circa 5%.

NU Preţurile solicitate de proprietarii de apartamente din Bucureşti şi marile oraşe din ţară au înregistrat uşoare creşteri, de câteva procente, potrivit datelor centralizate de portalurile imobiliare.

- Vor fi livrate cel mult trei centre comerciale noi de dimensiuni medii, în Bucureşti, Braşov sau Târgu-Jiu, pe fondul acoperirii majorităţii zonelor cu vad.

DA Anul trecut au fost finalizate trei centre comerciale noi - Shopping City Târgu-Jiu, Vulcan Value Center şi Auchan Drumul Taberei.

- Proiectele de birouri a căror construcţie va începe anul acesta în Bucureşti vor fi rare şi punctuale, în timp ce livrările vor fi de circa 100.000 mp.

DA Într-adevăr, numărul proiectelor de birouri la care lucrările au început în 2014 a fost destul de redus. De menţionat ar fi turnul Bucharest One de pe Calea Floreasca, clădirile 4 şi 5 ale proiectului AFI Park, Hermes BC II şi IRIDE Metroffice. Totodată, livrările de anul trecut s-au situat la circa 100.000 mp.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO