Constructii & Imobiliare

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană despre emiterea ordonanţei cu privire la ajustarea preţului contractelor de achiziţie publică de lucrări: Oferă o soluţie viabilă pentru fluctuaţiile neprevăzute ale preţurilor materialelor de construcţii

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană despre...

Autor: Cristina Bellu

03.12.2021, 12:42 146

Reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) au transmis vineri că apreciază efortul depus de forul legislativ în vederea emiterii Ordonanţei 15/2021 cu privire la ajustarea preţului contractelor de achiziţie publică de lucrări, şi consideră că aceasta oferă o soluţie viabilă pentru fluctuaţiile neprevăzute ale preţurilor materialelor de construcţii, de natură să asigure executarea în bune condiţii atât a contractelor în derulare, cât şi a contractelor viitoare.

„Apreciem faptul că textul ordonanţei a ţinut seama şi de unele sugestii transmise de AHK România, cum ar fi aplicabilitatea ordonanţei inclusiv contractelor sectoriale de lucrări, încheiate sub imperiul Legii 99 / 2016, dar şi extinderea domeniului de aplicare la contractele de concesiune şi la acordurile cadru de lucrări. Mai mult, conţinutul final păstrează menţiunea lunii Ianuarie a anului 2021 ca aplicabilitate a ajustării preţurilor, fapt de asemenea îmbucurător şi prielnic mediului de afaceri din România”, spune Ciprian Neag, Regional Manager, Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau şi coordonator al Grupului de lucru Construcţii şi achiziţii publice din cadrul AHK România.

Totuşi, din perspectiva reprezentanţilor AHK România,  Ordonanţa 15/2021 nu reuşeşte să acopere anumite aspecte care pot submina efortul legislativ prin reducerea ariei de aplicare a acesteia în comparaţie cu ceea ce ar fi necesar în piaţă.

„Astfel, există de exemplu posibilitatea ca viitoare proiecte să nu poată fi executate din cauza lipsei contractorilor, fapt ce va conduce la dificultăţi majore în absorbţia fondurilor UE, inclusiv cele aferente Programului National de Redresare si Rezilienţă”, transmite Sebastian Metz, director general AHK România.

În acest context, reprezentanţii AHK România subliniază necesitatea reflectării în legislaţie a unor puncte suplimentare sau modificate, în vederea definirii unui cadrul legislativ performant şi adaptat celor mai bune practici din sectorul construcţiilor şi achiziţiilor publice.

„Prevederile legale actuale trebuie să aibă în vedere şi viitoarele investiţii, în special cele finanţate prin programe europene în ciclul 2021 – 2027, evitându-se modificarea permanentă a legislaţiei, în funcţie de context şi asigurându-se astfel caracterul previzibil al acesteia. Suntem în continuare deschişi la dialog şi dorim să ne implicăm în definitivarea unui cadru legal predictibil, modern şi adaptat cerinţelor actuale ale pieţei”.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO